Egészség

Életveszélyes a vattadiéta

Fulladáshoz vagy akár bélelzáródáshoz is vezethet a fogyókúrás hóbort.

Elsősorban a tinilányok, illetve fiatal nők körében vált népszerűvé mostanában egy meglehetősen bizarr és veszélyes fogyókúrás módszer, a vattadiéta. A módszert azután kapták fel, hogy Bria Murphy modell – a világhírű színész, Eddie Murphy lánya – egy amerikai tévécsatornán elmondta: a modellek narancslébe mártott vattapamacsokat nyelnek le, hogy hízás nélkül legyen teltségérzetük.

A vattadiéta hívei chatszobákban, közösségi oldalakon, blogokban, Youtube-videókon osztják meg ötleteiket, tapasztalataikat a módszerrel kapcsolatban.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vattadiéta nagyon-nagyon veszélyes. A legtöbb vattapamacs ugyanis nem természetes pamutból, hanem fehérített poliészterszálakból készül, melyek rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak. „A ruháid is poliészterből készülnek, így az, ha lenyelsz egy szintetikus vattapamacsot, nagyjából olyan, mintha a pólódat mártanád narancslébe és azt nyelnéd le. Semmi, de semmi jó nem származik belőle” – fogalmazott Brandi Koskie, egy fogyókúrás módszerekkel foglalkozó amerikai weboldal ügyvezető igazgatója.

Dr. Olivio Bermudez főorvos hasonló véleményen van: a vattapamacsok lenyelése olyan, mintha ruhákat, gombokat vagy pénzérméket nyelnél le. Az olyan nyilvánvaló kockázatok mellett, mint a fulladás vagy az alultápláltság, akár bélelzáródást is okozhat, ami még az életet is veszélyeztetheti.

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top