Könnyű hétköznapok

Új eszköz könnyítheti meg a szülést

Egy autószerelő találta fel.

Bár ránézésre meglehetősen bizarrnak tűnik ez az eszköz, mégis csecsemők millióinak testi és szellemi épségét vagy akár életét mentheti meg.

A feltalálója egy argentin autószerelő, Jorge Odón, aki néhány éve látott egy videót a Youtube-on, mely azt mutatta be, hogy hogyan lehet a borosüvegből egy nejlonzacskó segítségével eltávolítani az italba esett parafadugót. A férfi aznap a szó szoros értelmében megálmodta, hogy hasonló technikával a szülőcsatornába szorult babák születését is meg lehetne könnyíteni. Még azon az éjszakán elkészítette az eszköz prototípusát a konyhájában egy dunsztosüveg, a lánya egyik játék babája, valamint egy zacskó segítségével.

Az eszközt később egy szülész-nőgyógyász bevonásával fejlesztette tovább, végül bemutatták az Egészségügyi Világszervezet konferenciáján. A találmány elnyerte a rangos szervezet jóváhagyását, egy orvosi technológiákkal foglalkozó amerikai vállalat pedig hamarosan megkezdi a termék gyártását.

A jelenlegi orvosi gyakorlatban, ha császármetszésre nincs lehetőség, fogókkal vagy tapadókorongokkal szorítják össze a szülőcsatornába szorult csecsemő fejét és azok segítségével húzzák ki, ám ez súlyos következményekkel járhat a baba egészségi állapotára nézve. Az Odón-eszköz viszont a szakemberek szerint a jelenleg alkalmazott eljárásoknál sokkal biztonságosabb, és egy rövid képzést követően akár szülésznők is használni tudnák. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor terjedhet el széles körben.  

Így működik az eszköz:

Ez pedig az a videó, mely az ötletet adta a feltalálónak:

 

Forrás: Gizmodo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top