Egészség

Influenzaoltás: igen vagy nem?

Minden kistérség háziorvosi rendelőibe kiszállították a rizikócsoportba tartozók számára ingyenes influenza elleni oltóanyagot az MTI híradása szerint. A kérdés minden évben persze ugyanaz, beoltassuk-e magunkat vagy sem? Dr. Balaicza Erika belgyógyász inkább az immunerősítés mellett teszi le a voksát.

Sokan érkeznek a rendelőmbe azzal a kérdéssel, beadassák-e maguknak az influenza elleni védőoltást. Az oltások kérdése minden esetben komplikált ügy, nehéz igazságot tenni, de tény, hogy van az oltásoknak pár kevéssé ismert hátulütője, riogatás nélkül ezeket szeretném most megosztani.

A szokásos influenza elleni védőoltások legyengített élő vírusokat tartalmaznak, és legfeljebb csak az ellen az egyetlen olyan vírus ellen nyújtanak védelmet, amelyről feltételezik, hogy ez lesz majd a várható influenzafertőzési hullám fő okozója. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban nem ritka, hogy a feltételezés nem állta meg a helyét, és a beadott legyengített vírusok inkább csak megterhelték az immunrendszert ahelyett, hogy védték volna a szervezetet bármilyen komolyabb fertőzés ellen. Ráadásul a többi vírus ellen semmilyen hatásos védelmet nem tudnak nyújtani.

Gyermekeknél az influenza elleni oltás hatékonysága nagyon alacsony, alig valamivel magasabb, mint a placebohatás (valahol a placebo-hatás
és a háromszoros védelmi szint között van). A középfülgyulladás a beoltott és az  oltatlan gyerekek között ugyanolyan gyakori (Hobermann 2003). Dr. Luce tanulmányában éves szinten átlagosan csak 1,2 lázas nappal kevesebbet számított ki beoltott gyerekeknél, mint nem oltottaknál.

A hosszú távú szövődmények nehezen ismerhetők fel!

Tapasztalatom szerint további gond még, hogy a védőoltások sajnos nem lebecsülhető mellékhatásokat is előidézhetnek, ám a probléma és a védőoltás közti kapcsolatot a beadás és a panaszok megjelenése közti nagy időbeli eltolódás miatt nem könnyű mindig észrevenni.

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy egyes vírusok, beépülve a sejtjeink génállományába, sok évvel később miként válhatnak akár daganatok kiváltóivá is. Többek közt ezért is elgondolkodtató, hogy minden vírus elleni védőoltás egy hosszú távon aktív, genetikailag módosított vírust tartalmaz, melynek a késői hatásai egyelőre teljesen kiszámíthatatlanok. A legenyhébb mellékhatás, hogy a beoltottak közül többen is levertté, betegessé válnak, és elhúzódó felső légúti gyulladásuk van.

Összegezve: Az én álláspontom szerint az  influenza nem hordoz a legtöbb esetben akkora szövődményt – különösen jó immunaktivitás mellett –, amiért feltétlenül érdemes lenne vállalni a be nem látható és kiszámíthatatlan szövődmények kockázatát.

 Összefoglalás

•    Az influenza kellemetlen, ám egészséges egyének számára szinte mindig ártalmatlan betegség.
•    Veszélyes szövődmények szinte kizárólag 65 éven felülieknél vagy krónikus betegségben szenvedőknél fordulnak elő – egyedül e rizikócsoportok esetében kell az oltást fontolóra venni. Ám pont az idős embereknél és a gyerekeknél meglehetősen alacsony az oltás hatékonysága.
•    Az oltás nem magától az influenzás betegségtől véd meg, hanem csak csökkenti a szövődmények veszélyét. Az átlagos lázas megfázásoktól az oltás nem véd.
•    Olyan vakcinákat kell előnyben részesíteni, mint például az Infectovac Flu, mely nem tartalmaz higanyt és MF59-et.
•    Az oltóanyag jobban tolerálható, ha bőr alá fecskendezik és nem az izomba.
•    Bár az oltási szövődmények ritkák, de lehetnek súlyosak.

Részlet: Dr. Martin Hirte: Védőoltások pró és kontra című könyvéből

Mit tehetünk oltás helyett?

Több betegséggel kapcsolatban, rengetegszer láttam annak a bizonyítékát, hogy a jól felkészített immunrendszer csodákra képes, és könnyen szembe tud szállni a vírusokkal, baktériumokkal. Fókuszunkat tehát mindenképpen érdemes a megfelelő immunerősítésre irányítani. Ennek számtalan formája lehet.

A svájci Paracelsus Klinika orvosai például az immunrendszert megerősítő injekciókúrát ajánlanak. Így a gyengébb immunrendszerűek sem kell a rizikósabb hónapokban hosszabb ideig súlyosabb tünetek miatt szenvedniük, és a kúra nemcsak egyféle vírus vagy kórokozó ellen véd, hanem az ellenálló képességet erősíti meg, nincs benne semmilyen konzerváló szer, nincs benne legyengített vírus és nincs mellékhatása. Ez a módszer Magyarországon még alig ismert, nehezebben elérhető, de mi magunk is rengeteg tehetünk immunrendszerünk megtámogatásáért.

A legfontosabb tehát, hogy tudatosan készítsük fel immunrendszerünket a téli hónapokra. Ehhez konkrét tippeket a következő cikkünkben olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top