Egészség

Ennyit öregít a dohányzás – megdöbbentő fotók

Íme, egy újabb ok a leszokásra.

 

Amerikai kutatók egy ikerfesztiválon kerestek olyan ikerpárokat, akik közül az egyik dohányzik, a másik pedig nem, illetve olyanokat, akik legalább 5 év különbséggel kezdtek el dohányozni. Összesen 79  ilyen ikerpárról készítettek közeli fotókat, melyeket aztán plasztikai sebészeknek mutattak meg, akiknek az öregedés jeleit kellett vizsgálniuk az arcokon.

A balra látható iker nem dohányzik, a jobb oldali képen szereplő viszont 29 éve dohányos
A balra látható iker nem dohányzik, a jobb oldali képen szereplő viszont 29 éve dohányos
 

A szakemberek az ikerpárok 57 százalékánál ránézésre meg tudták határozni, hogy melyikük a dohányos. A dohányzás leginkább szembetűnő jelei az arcon a megereszkedett felső szemhéjak, a szem alatti táskák, a megereszkedett áll és az arc fokozott ráncosodása, főképp az orr és a száj közötti területen, valamint az ajkak környékén.

Mindketten dohányoznak, a jobbra látható férfi 14 évvel hosszabb ideje
Mindketten dohányoznak, a jobbra látható férfi 14 évvel hosszabb ideje

Azoknál az ikerpároknál, akik legalább 5 vagy annál több év különbséggel kezdtek dohányozni, már szintén szembetűnő különbségek mutatkoznak az arc öregedésében.

A balra látható iker nem dohányzik, a jobb oldali képen szereplő dohányos
A bal oldali iker nem dohányzik, a jobb oldali viszont dohányos

“Reméljük, hogy ismételten hangsúlyozva a dohányzás okozta károkat, minél több embert tudunk lebeszélni a dohányzásról” – fogalmazott dr. Bahman Guyuron, a tanulmány szerzője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top