Egészség

Kiterjesztik a kötelező oltások körét

Már zajlik a szakmai előkészítő munka annak érdekében, hogy a pneumococcus, illetve a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás kötelező legyen.

Az eddig kötelezően felajánlandó pneumococcus néhány éve már térítésmentesen beadható két hónapostól kétéves korig, és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke szerint a szülők többsége eddig élt is a lehetőséggel.

A HPV-vírus elleni védőoltást már számos uniós országban beemelték a kötelező oltási rendbe. Magyarországon az oltásokat általában magánorvosi rendelés során, illetve fiatal lányoknak a kampányszerű méhnyakszűrési folyamatban, iskolai keretek között lehet felvenni.

Mivel az eddig kötelezően felajánlandó formájú pneumococcus elleni vakcina eddig is a költségvetésben tervezett oltás volt, a mostani intézkedés nem igényel többletpénzt. A HPV esetében a költségvetés tervezete szintén tartalmazza a szükséges forrást – írja a Magyar Nemzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top