Egészség

Egyél a rák ellen!

Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek minden rákellenes diéta kötelező elemei. Lássuk közülük a legfontosabbakat.

Dr. Richard Beliveau, az Élelmiszerekkel a rák ellen (Foods That Fight Cancer) című könyv szerzője a fokhagymát nevezi meg az egyik legerősebb rákellenes élelmiszernek, amely jótékony összetevőivel gátolja a rákos sejtek növekedését. A rákszakértő szintén hasznos, gyógyító alapanyagnak tartja a konyhában a többi hagymafélét, így a póréhagymát, mogyoróhagymát és a hagymát. Mindezeket célszerűbb minél nagyobb dózisban a mindennapi fogásaink közé iktatni, akkor is, ha csak megelőzni szeretnénk a betegséget, és akkor is, ha rákos megbetegedés esetén egészséges diétával szeretnénk támogatni szervezetünket.

Egyél a rák ellen!

Az antioxidánsok tekintetében szintén dobogósak a bogyós gyümölcsök. Az áfonya, a szeder, a málna, az eper és a cseresznye is köztudottan egészséges választásnak számítanak, amelyekből nem csak alkalmanként érdemes fogyasztani. Ha szervezetünket szeretnénk antioxidánsokkal felvértezni a rák ellen, és a gyulladáscsökkentés is cél, akkor kezdjük a napot egy maréknyi bogyós gyümölccsel, valamint teljes kiőrlésű müzlivel, iktassunk be az ebédbe egy adag gyümölcssalátát, a vacsoránál pedig desszertként fogyasszunk el még jó pár szemet belőle.

A keresztes virágú zöldségek – köztük a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta – a bennük lévő rákellenes anyagoknak köszönhetően elősegítik a rákos sejtek növekedésének megállítását. A szulforafán- és indol-3-karbinol-tartalmuknak hála, daganatellenes hatásuknak a megelőzésben is nagy szerepe van, de arra ügyeljünk, hogy ne süssük, főzzük túl ezeket a jótékony hatású zöldségeket. Enyhén párolva, majd kis ideig olívaolajban sütve, szinte még ropogósan fogyasszuk őket, hogy garantáltan megőrizhessék rákellenes tulajdonságaikat.

Nem maradhat ki a felsorolásból sütőtök, amit szintén a rákos betegségek kialakulásának esélyét csökkentő ételek közé sorolnak. A karotinoidokban, A-vitaminban és a likopinban gazdag sütőtök sokféle rákfajta növekedését gátolja, beleértve egyes agydaganattípusokat is. Bőséges fogyasztásával nem csak a rákos sejtek terjedése ellen vehetjük fel a harcot, hanem immunrendszerünket is erősíthetjük, de mellette fogyasszunk bátran olyan, szintén élénk színű, rákellenes karotinoidokat tartalmazó ételeket, mint édesburgonya, datolyaszilva, sárgabarack, cékla, paradicsom és sárgarépa.

Egyél a rák ellen!

A gyömbért számtalan verzióban fogyaszthatjuk. Kellemes, jellegzetes íze mellett, erős gyulladáscsökkentő hatása miatt is népszerű, de a friss gyömbér hatékony segédeszköz egyes ráksejtek ellen is. Fogyaszthatjuk vegyes zöldségköretre reszelve, de akár teaként is, úgy, hogy a szeletelt gyömbért 10-15 percig felforralt vízben áztatjuk.

A fűszerek között is találunk jótékony hatásúakat szép számmal, a kurkuma és a curry
gyulladáscsökkentő hatását például vizsgálatokkal is kimutatták. Használatuk számos rákos megbetegedés (máj-, gyomor-, vastagbél-, mell-, petefészekrák, agydaganat és leukémia) esetén visszafogja a rákos sejtek szaporodását. Indiában bőségesen fellelhető a mindennapi gasztronómiában, ott ugyanis átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát is elfogyasztanak naponta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top