Egészség

Veszélyes lehet 30 fokon mosni

Mégsem minden szempontból jó a takarékos mosás.

Veszélyes lehet 30 fokon mosniTakarékos és a környezetet is kíméli az alacsony hőfokon való gépi mosás, azonban az egészségre ártalmas lehet – állítják brit mikrobiológusok egy új kutatás alapján.

A 30 fokos mosás során a potenciálisan káros baktériumok jó része nemcsak hogy nem pusztul el, de még szaporodni is képes, ráadásul a kórokozók átterjedhetnek egyik holmiról a másikra. Legnagyobb valószínűséggel azok a darabok fertőzöttek kórokozókkal, melyek közvetlenül érintkeznek a testtel, például a fehérneműk, törölközők, textilpelenkák vagy az ágynemű. Előfordulhat például, hogy az alsóneműkön található szennyeződések átkerülnek az azokkal 30 fokon összemosott konyharuhákra, melyekkel később az edényeinket törölgetjük.

“A fogyasztók úgy vélik, hogy a normál mosási program végére tiszták lesznek a ruháik, valójában azonban ez nem jelent higiénikus tisztaságot” – figyelmeztetett a kutatás vezetője, dr. Lisa Ackerley egy sajtónyilatkozatában. A veszély különösen olyankor nagy, ha valaki az egy háztartásban élők közül fertőző beteg: az alacsony hőfokú mosással nemcsak hogy nem állítjuk meg a fertőzést, de még segítjük is a terjedését.  

A szakemberek azt javasolják, hogy a kórokozókkal nagy valószínűséggel fertőzött holmikat mossunk magasabb hőfokon, illetve használjunk fertőtlenítő hatású mosószert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top