Egészség

Egyre inkább a csimpánzokéra hasonlít a lábfejünk

Valószínűleg a cipőviselés miatt fejlődünk vissza.

A Bostoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy minden 13. ember lábfejének közepe a csimpánzokéhoz hasonlóan rugalmas. A tudomány eddig úgy tartotta, hogy a törzsfejlődés során ez a fajta rugalmasság az emberi lábfej esetében eltűnt.

Egyre inkább a csimpázokéra hasonlít a lábfejünk

A szakemberek szerint elképzelhető, hogy egyes emberekben a funkció nemzedékeken át megmaradt, de még valószínűbb, hogy egy modern jelenségről van szó, melyet a cipők viselése okoz, vagyis ebből a szempontból visszafejlődnek a lábaink. A kísérletek során megfigyelték azt is, hogy a rugalmas lábfejjel rendelkező emberek lábfeje laposabb is, a testtömeg-indexük pedig magasabb az átlagnál.

A témával kapcsolatos tanulmány egyik szerzője, Jeremy DeSilva szerint a szokatlan rugalmasság a gyaloglás során akadályozhat. Hozzátette: a legtöbb érintett nincs is tisztában azzal, hogy ilyen a lábfeje, még akkor sem, ha ez szabad szemmel is látszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top