A depresszió 11 legfontosabb jele

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A major depresszió, vagy közismert nevén depresszió, természetesen nem azonos azzal a hangulati nyomottsággal, amelyről az első kávé után panaszkodunk a hideg januári reggeleken a munkahelyünkön.
2013. 05. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Öröm nélkül hosszú távon

Manapság elárasztotta a köznyelvet a panaszkodás: „olyan depressziós vagyok”! Talán ezért fordulhat elő, hogy – mint a fiú, aki farkast kiáltott mintájára – ha igazán baj van, nem ismerjük fel a tüneteket. A betegség elsősorban az érzelmi életet érinti. A hangulati nyomottság általában alig változik; viszonylag független a környezettől, ugyanakkor jellegzetes napi ingadozást mutathat. A

betegek elutasítottságot és intenzív szomorúságot élnek át, feszültek és idegesebbek, mint mások. Egyes esetekben a szorongás látható jelei, és a gyakori, sok mozdulatban megnyilvánuló nyugtalanság sokkal feltűnőbb lehet, mint maga a depresszív hangulat. A hangulatzavart egyes esetekben olyan jelek, tünetek vagy cselekvéssorok fedhetik el, mint az érzelmi túlérzékenység; fokozott alkoholfogyasztás; szeszélyes, kiszámíthatatlan viselkedés; korábbi valótlan vagy valós félelmek felerősödése; illetve kényszerképzetek megjelenése és képzelt betegségek megélése. Feltűnő, hogy nem lelnek örömet az eddig élvezettel űzött tevékenységekben sem: abbahagyják a hobbit, súlyos esetekben a munkát is.

Te miért vagy pesszimista - avagy depressziós nép-e a magyar

Fásultság és reménytelenség


A motivációs életet érinti, hogy a betegek szinte „megbénulnak”: elveszítik kezdeményezőkészségüket és érdeklődésüket a világ dolgai iránt. Ez természetesen a viselkedés szintjén is megnyilvánul: nehezen mozdulnak ki a lakásból, az ágyból, produktivitásuk drámaian csökken. A depressziós betegek úgy érzik magukat, mintha „leszívták volna az energiáikat”: lassabban mozognak, és folyamatosan fáradtnak érzik magukat. A motiváció csökkenése a szexuális késztetést is érinti, a betegek a legtöbb esetben a libidó csökkenéséről számolnak be.
Énképük irreálisan negatív. A hibát mindig magukban keresik, és képesek napokig-hetekig

Itt segítenek!

 

rágódni rajtuk. Rossz véleménnyel vannak magukról, csúnyának, haszontalannak tartják magukat, és képtelenek arra, hogy meglássák magukban a szépet és a jót. Jövőképük negatív vagy nincs. Mindent halogatnak, de ez nem feltétlenül a csökkent motivációs szintben keresendő, hanem abban, hogy meggyőződésük szerint csak rossz történhet velük. Mivel a negatív jövőkép a reménytelenség érzését kelti a depressziós betegekben, nagyon gyakori az ebből eredő öngyilkosság.
A depressziót gyakran testi tünetek kísérik, illetve fedik el; fejfájás, emésztési zavarok, szédülés, mellkasi szorítás és fájdalmas testi tünetek jelentkezhetnek a hangulatzavar mellett. Az étvágyban és alvási szokásokban változás állhat be, ezek a skála mindkét oldalára eltolódhatnak. Előfordul, hogy a fáradtságot a betegek az alvási zavarok számlájára írják.

 Érdemes felskiccelni a depresszió legfontosabb tüneteit:

 • Az örömtelenség érzése („semminek sem tudok örülni, nincsenek érzelmeim”)
 • Döntésképtelenség, rágódás lényegtelen dolgokon
 • Dekoncentráltság és figyelemzavarok
 • Csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt
 • Gátoltság, nehézkesség, meglassultság, „lustaság”
 • Bűntudat, indokolatlan lelkiismeret-furdalás
 • Szégyenérzés, gátlásosság, frusztráció érzése („csak terhére vagyok másoknak”)
 • Fáradtság érzése, fáradékonyság, passzivitás, csökkent energia
 • Alvászavar, a szexuális működés zavarai
 • Étvágyváltozás, általában étvágytalanság, fogyás, ritkán túlevés, az édesség fokozott kívánása
 • Halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések
Tünetek, amelyek mögött gyakran depresszió húzódik meg:
 • Fáradtság/fáradékonyság, gyengeség. A depressziós betegek 80 százaléka panaszkodik fáradtságra
 • Alvászavarok
 • Szorongás. A depressziós betegek több mint 50 százaléka mutat súlyos szorongást
 • Krónikus fájdalom. A fájdalomküszöb csökkenése, túlérzékenység jellemző. A krónikus szervi eltérésekkel nem magyarázható fájdalmak 60 százaléka mögött depresszió húzódik meg, gyakori kísérői az étvágycsökkenés, a bizonytalan hasi fájdalmak
 • Csökkent szexuális érdeklődés, funkciózavarok
 • Csökkent munkaképesség érzése


Bármilyen súlyos is legyen egy depressziós periódus, általában elmondhatjuk, hogy a diagnózis felállításának feltétele a tünetek legalább kéthetes fennállása. Fontos tényező továbbá, hogy a depressziós tünetek közül legalább öt fennálljon (ám ha valaki kevesebbtől is szenved, ne zárkózzunk el a kezelésétől), ám ezek nem lehetnek gyógyszerszedés vagy más társbetegség következményei.

Olvass tovább

Hozzászólások

Dapazso 2010-09-22 07:59

Mivel éltem kint,nem osztom a véleményed erről a dologról.

 

 

Ha a mosoly "valódiságát " akarnánk definiálni akkor azt hiszem meg kéne várnunk vele amíg,olyan valaki jön szembe velünk akit szeretünk,aki jót tett nekünk,aki szeret minket stb..

 

Evvel szemben ha valakinek az a természetes,hogy ha találkozik valakivel rámosolyog az azért valódi mosoly,mert ő ilyen ember..

 

Nekem 2 méteresek a fiaim,és a gimiben az egyik tanárjuk megkérdezte tőlem,hogy miért vigyorognak mindíg a fiaim,hiszen így is mindenki észreveszi őket..kilógnak a sorból!!

Nem is értettem a kérdést,ők alapból  rámosolyognak arra akivel beszélgetnek,találkoznak...  kivétel ha mérgesek,vagy bánatuk van.

 

Szóval van olyan ,hogy valaki csak "úgy " mosolyog..mert ilyen.

Amúgy meg  mit jelent hogy:... ha kell ha nem mosolyog??

A nevetésre ez igaz lehet,annak valami oka van ha nevetek,...de annak hogy mosolyogjak??

Ez természetes,ha csak nem a haragosom jön szembe velem.. ;)

Dapazso 2010-09-22 07:45

Nem tudom ,hogyan kerll "élni"..

Azt gondolom,hogy az élet egy lehetőség.

És azt is gondolom,hogy a szülőnek arra kell megtanítani a gyerekeit,hogy evvel a "lehetőséggel" élni tudjon.

 

A megtanítást azt úgy értem,hogy én úgy élem az életemet a gyerekeimmel,hogy ebből ezt értsék meg.

Minden olyan dolgot ami az élethez tartozik elmondok,megmutatok,megbeszélek velük ,és nem szabadna "vattába " csomagolni őket.

 

Igaza van annak aki azt írta,túlféltjük,túlkompenzáljuk a gyerekeket.

A velük töltött idő mennyisége és minősége az amit kompenzálni akarunk avval,hogy csak a szépet próbáljuk megmutatni abból ahogyan az életünket éljük.

Pedig ha látják,hogy vannak ugyan nehézségeink,bánataink(betegség,halál) azt is feldolgozzuk,és megoldjuk.

Velük együtt örülünk  a sikernek,vagy szomorkodunk a bánatunkban velük,így talán megértik hogy mindezek az élet velejárói.

 

Azt gondolom,hogy átestünk a ló másik oldalára sok esetben.Háritunk,elfedünk és átlépünk a kellemetlen dolgok felett.

Azt mondjuk védjük a gyerekeinket,pedig azoktól amik együttjárnak az életünkkel nem védeni kell,hanem felkészíteni rá őkat.

magatartásunkkal,hozzáállásunkkal,nem dumával.

No,talán csak ennyi amit tehetünk a pesszimizmus legyűréséért.

 

Amúgy az energiavámpírokat valóban ott hagyom én is.Érzem,hogy ha nem tudok segíteni,akkor már lépek is

Határozottan,és nem érdekel a lelke tovább.Mert az ilyeneken nem lehet segíteni,nekik ez az életelemük. :(

Ali Gátor 2010-09-22 01:38

:)Not me my friend, not me.

I've left a long time ago, not quite as long as you, but........;)I'm not as old as you are eather......and  ba'ra'nyka.......is your fu**ing ass.

 

 

kerge_zsiráf 2010-09-22 00:38

A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közeledő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken.

 

Add össze a létbizonytalanságot, a kilátástalanságot és a spirituális kapaszkodók hiányát: bármely népnél ezt a közhangulatot eredményezné. Talán ez az állandó önostorozás viszont tényleg hungarikum... mondjuk ha itt ha büszke mersz lenni a származásodra, mindjárt szélsőjobbosnácirasszistafasisztaerőspista leszel...

Ali Gátor 2010-09-22 00:32

A szóközöket pedig oda kell képzelni, és kész.

Ali Gátor 2010-09-22 00:31

Vörösmarty tudomásunkra hozta elég félreérthetetlenűl.

 

Hazádnak rendületlenűlLégy híve, oh magyar,Bölcsőd az s majdan sírod is,Mely ápol s eltakar.A nagy világon e kívűlNincsen számodra hely;Áldjon vagy verjen sors keze:Itt élned, halnod kell.

 

Torolt_felhasznalo_783768 2010-09-22 00:21

.....ugyan ma'  Semiramis...   honnan  veszed  ezeket  a  ME'LY   filozofiai  beirasaidat????

 

  elvegre,  az aki  depresszios,  az  pesszimista  is------nemdebar????????