Egészség

5 egészségügyi ellenőrzés, ami életet menthet

Van néhány egyszerűen elvégezhető egészségügyi ellenőrzés, amelyet időről időre érdemes megejteni. Bár sokan ódzkodnak az ilyen vizsgálatoktól, mégsem ajánlatos hosszú ideig kihagyni ezeket, mert sok problémára fényt deríthetnek, sőt akár életet is menthetnek.

Vizeletvizsgálat

Sokan settenkedtünk már zavartan egy műanyag pohárkával az SZTK-folyosón, hiszen a vizeletvizsgálat elég gyakran része az egészségügyi kontrolloknak. Ne szégyelljük, hiszen vizeletünkből számtalan dolog megállapítható. Több mint hetven úgynevezett markert vizsgálhatnak meg egyetlen pohárnyiból, melyek az egész szervezet működéséről képet adnak. A vizeletből lefülelhetők a testben zajló gyulladásos folyamatok, jellemezhető a vese állapota, kiderül belőle, ha valamilyen fertőzéstől szenvedünk, utal az esetleges cukorbetegségre, bakteriális fertőzésekre, daganatokra, májbetegségekre. És persze egy esetleges terhesség is könnyen kideríthető belőle. Mindehhez elég a háziorvos laborbeutalója – ő a beutalón megjelöli, mely markerek vizsgálatát kéri –, és általában már a vizelet leadása után egy nappal meg is kaphatjuk az eredményt. A tökéletes vizsgálat elvégzéséhez a reggeli legelső, „középsugaras” vizeletre van szükség.

5 egészségügyi ellenőrzés, ami életet menthet

Fogászati ellenőrzés

Bár elismerjük: fájdalmas is lehet a kezelés, ennek ellenére lényeges, hogy legalább félévente elmenjünk fogorvosunkhoz, és alávessük magunkat egy általános fogorvosi vizsgálatnak. Ez nemcsak a fogak állapota, illetve a szájhigiénia miatt fontos, hanem azért is, mert a fogászati problémák más egészségügyi gondokat is előre jelezhetnek, például a szív, a tüdő, az emésztőrendszer esetleges elváltozásait.

A testsúly ellenőrzése

5 egészségügyi ellenőrzés, ami életet menthetA legtöbb nő (hacsak nem megrögzött fogyókúrázó) nem szeret méredzkedni, és sokan nem is akarják tudni az adataikat, ám egészségügyi szempontból fontos, hogy tisztában legyünk saját testsúlyunkkal, és időnként ellenőrizzük is azt. A megmagyarázhatatlan – tehát nem tudatosan irányított – súlygyarapodás és súlycsökkenés ugyanis komolyabb problémát is jelezhet, túl azon, hogy nem fog ránk jönni a kedvenc farmerünk. A hirtelen hízás pajzsmirigyproblémákra és mellékvese-betegségekre utalhat, de előfordulhat folyadék-visszatartás, szívelégtelenség, vesebetegség és terhesség esetén is. A váratlan fogyás pedig pajzsmirigy-túlműködésre, autoimmun betegségekre, depresszióra, de akár rosszindulatú elváltozásra is utalhat.
 

Bőrvizsgálat

Fontos, hogy tisztában legyünk a bőrünk állapotával, és ha vannak anyajegyeink, akkor ismerjük azok pontos helyét és méretét, így ha valamilyen elváltozást tapasztalunk, gyorsan tudunk lépni. Érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni az anyajegyeinket, hiszen akár egy kicsi, látszólag ártatlan pötty is rákos gócponttá válhat, a melanoma pedig halálos kimenetelű is lehet. A bőrgyógyászati vizsgálaton a szakember egyesével, számítógépes eszközzel megvizsgálja, majd lefényképezi az anyajegyeket, ezek alapján pedig később könnyen felismerhető és időről időre nyomon követhető azok esetleges változása, növekedése. Az esetleges problémát jelentő anyajegyeket el is távolíttathatjuk, mielőtt még komolyabb bajt csinálnának.

Otthonunk vizsgálata

Mivel a napunk jelentős részét a lakásban töltjük, érdemes időről időre ellenőrizni az állapotát még akkor is, ha rendszeresen takarítunk. A környezetünk tisztasága mellett is előfordulhatnak toxinok, ártó anyagok a lakásban, épp ezért ha fejfájást, légúti irritációt, asztmás vagy allergiás tüneteket tapasztalunk, érdemes körülnézni. Leggyakrabban allergének, vegyi anyagok és penész okozzák ezeket a problémákat, de a poratkák és a túlzottan párás levegő is gondot jelenthetnek. Ugyanilyen fontos a kazánok, szellőzők, kémények, valamint a légkondicionáló berendezések rendszeres átvizsgálása és tisztítása is, hiszen ezek hibás működése akár emberéletet is követelhet. Legalább évente egyszer ellenőriztessük ezeket, megéri a ráfordítást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top