Egészség

Veszélyes a napfényvitamin hiánya

Az emberek többsége a tél végére D-vitamin-hiányban szenved, ami veszélyesebb, mint gondolnánk.

Veszélyes a napfényvitamin hiányaA D-vitaminnak szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, hiánya pedig számtalan súlyos betegség – többek között rák – kialakulásához vezethet, de fokozza a csontok törékenységét és a depresszióra való hajlamot is.

Télen a napsugárzás olyan kevés UV-B sugárzást tartalmaz, hogy az nem elegendő a napfényvitaminként is emlegetett D-vitamin-képzésre, de a modern életforma és a naptól való félelem a többi évszakban is megakadályozhatja, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk.

A D-vitamin hiánya ráadásul nehezen felismerhető egészségügyi probléma, mivel nem egyetlen, egyértelmű tünetben jelentkezik, hanem számtalan, súlyos és kevésbé súlyos betegség kialakulásában, akár évekkel a vitaminhiány kialakulását követően. „Alattomos” jellege is szükségessé teszi tehát a hiánybetegség megelőzésével kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztését.

A budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE), valamint a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület kezdeményezéséhez csatlakozva nemrégiben szándéknyilatkozatot írt alá, miszerint a saját területükön támogatják a D-vitaminnal és annak pótlásával kapcsolatos információk terjesztését. Ez azért is különösen fontos, mivel a D-vitamin megfelelő pótlásával Magyarországon az átlagéletkor 2-3 évvel emelkedhetne, de csökkenne a csípőtáji törések, a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázata is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top