Egészség

Új fogamzásgátló eszközt fejlesztettek

Új fogamzásgátló módszer áll a nők rendelkezésére – a többség egyelőre csak ismerkedik az eszközzel.

Tökéletes fogamzásgátló nincs: erre a legtöbben rájövünk egy idő után – remélhetőleg nem saját rossz tapasztalatunk árán. Valamilyen kompromisszumot kell kötnünk: vagy kényelmetlen, vagy bizonytalan, vagy felborítja a hormonműködést… és persze egyik sem ad százszázalékos védelmet.

Új fogamzásgátló eszközt fejlesztettek

Most itt egy új módszer, a hüvelysapka, amely bár a pesszárium elvén működik, másképp néz ki, és használni is máshogyan kell. Rásimul a méhszájra, mint egy sapka, és biztonságosan elzárja a spermiumok elől. A legfontosabb újdonság, hogy bárki felhelyezheti magának, mert mint mondják, „szinte megtalálja a helyét”.

Elsőre meglehetősen nagynak tűnik, de mivel tiszta gyógyászati szilikon, puha az anyaga és gömbölyített a széle, a helyén már nem lehet érezni. A csésze alakú bemélyedés eltakarja a méhszájat, de nem nyomja. Van egy lefolyószelepe, amin keresztül távozik a méhnyak váladéka és a menstruációs váladék. Egy ellenőrző hurok segít a behelyezésben és az eltávolításban.

Mivel a hüvelysapka hormonmentes, nem szól bele a szervezet működésébe, nem bolygatja a ciklust. Női óvszerként viselkedik, de nincs vele az a páros bajlódás, mint az óvszerrel, és nem érezzük azt, hogy egy orvosi műszer van bennünk, mint a spirálnál. Az eszköz 97,1 százalékos biztonsággal véd, ami nagyjából megfelel a leggyakrabban használt megoldásokénak. Előnye, hogy akár órákkal a randi előtt fel lehet tenni és 48 órán át megszakítás nélkül viselheted (az együttlét után nyolc órával lehet kivenni). Meleg vízzel és szappannal tisztítható, és újra meg újra felhasználható.

Felmerültek vele kapcsolatban persze kisebb-nagyobb negatívumok is. Olvasóink közül van, aki azt említi, hogy bár felhelyezni könnyű, „kihalászni” már nehezebb, és van, aki azt jelezte, hogy a férjének „kényelmetlen” volt, vagyis érzékelte akció közben. Más attól tart, hogy a méhszájnak rosszat tehet a szívóhatás.

Esetleg ti már próbáltátok? Osszátok meg velünk a tapasztalatokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top