Életmód

Egészséges a bonbon, ha házilag készül

A Valentin-nap a szerelmesek napja, s ha nem is vagyunk olyan nagy hívei e hagyománynak, egy kis aprósággal kedveskedhetünk párunknak ezen a napon. Készítsünk házi, cukormentes bonbonokat!

Nem egyszerű egy nyugodt pillanatot találni, amikor kedvesünkkel kettesben tölthetünk el néhány csendes és szerelmetes percet. Még ha a Valentin-napot nem is tartjuk ünnepnek, arra mindenképpen érdemes kihasználni az alkalmat, hogy párunkkal egy-két meghitt órát együtt töltsünk el.

Egészséges a bonbon, ha házilag készíted

Hogy minden tökéletesre sikeredjen, kövessék tanácsainkat! Nincs másra szükség, csak egy kis nyugalomra, gyertyafényre, egy üveg finom borra, és az alábbi apró kis finomságokra, melyek valóban megédesítik majd a pillanatot. Az alaposan összeválogatott alapanyagoknak köszönhetően még bűntudatuknak sem kell lennie!

Cukormentes vaníliás marcipán

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

• 30 dkg mandula, megtisztítva és finomra őrölve
• 2 rúd vanília kikapart belseje
• 3 evőkanál porított xilit
• 1 narancs frissen csavart leve
A tetejére:
• 5-5 dkg egész mandula és arany mazsola

Elkészítés:
Az őrölt mandulát a vanília magjaival, a xilittel alaposan összekeverjük, és annyi narancslével összegyúrjuk, hogy jól formálható masszává álljon össze. Tiszta munkafelületen tenyérrel vagy sodrófával kb. 1,5 centi vastag lappá nyújtjuk. Próbáljuk minél egyenletesebbre simítani a felületét. Éles késsel felkockázzuk, a tetejére egy-egy szem mandulát vagy egy arany mazsolát nyomunk. Hűtőszekrényben vagy szellős, hűvös helyen hetekig eláll. Ideális házi készítésű ajándék vagy vendégkínáló!

Egészséges a bonbon, ha házilag készíted

Rumos-kókuszos csokoládétrüffel

Elkészítési idő: 30 perc + 2 óra hűtés

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
• 15 dkg natúr kesudió
• 15 szem magozott datolya
• 2 púpozott evőkanál kókuszzsír
• 30 dkg étcsokoládé (75% kakaótartalmú)
• 2 evőkanál rum
• 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kesudiót egy éjszakára, de legalább 6 órára annyi vízbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A datolyát forró vízzel leöntjük, letakarjuk, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. Mindkét alapanyagot leszűrjük, majd kb. 2,5 deci friss vízzel turmixgépbe töltjük, és simára turmixoljuk. A keveréket egy kis lábosban felmelegítjük, a kókuszzsírt beletesszük, és addig kevergetjük, amíg felolvad. Ezt követően a tűzről lehúzzuk, a csokoládét belekeverjük, és hagyjuk teljesen elolvadni. Jól összekeverjük, majd a rumot beleöntjük. Kihűtjük, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Azután kis golyókat formázunk belőle, a kókuszreszelékben meghempergetjük, és egyenként minyonpapírba tesszük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top