Egészség

Melyiket válasszam, ha fáj?

Az akut fájdalom vészjelzés, oda irányítja a figyelmet, ahol baj van. Sokat hallunk mindenféle fura nevű fájdalomcsillapító-hatóanyagról, de melyik fog segíteni rajtunk például ízületi panaszok esetén?

Az ízületi fájdalmakat nemcsak azért kell csillapítani, hogy megkönnyebbüljünk, hanem azért is, hogy ezzel kiküszöböljük a krónikus fájdalom kialakulását. Ez hosszú távon ugyanis szövődményeket okozhat, és súlyosbíthatja a már meglévő ízületi problémákat. Az ízületi fájdalom súlyosságától, a panaszok és a kórképek jellegétől, az életkortól és az egyéni rizikófaktoroktól, illetve gyógyszerszedési szokásoktól, gyógyszerallergiáktól függően különféle fájdalomcsillapítási lehetőségekkel élhetünk. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és helyileg alkalmazható szerek rövid ideig tartó fájdalmak csillapításában segítenek: ismerjük meg a paracetamolt és a nem szteroid gyulladásgátló készítményeket!

Acetilszalicilsav
Mikor válasszuk és milyen formában? Ez a gyulladásgátló rendszeresen szedve segít csillapítani az enyhe és a középerős fájdalmat, illetve csökkenti a gyulladást – például reumatoid artritisz esetén.
Előnye: Gyorsan felszívódik, azaz hamar hat, miután bevettük.
Hátránya: Más nem szteroid gyulladásgátlóval együtt alkalmazva vérzékenységet okoz, mérsékli annak hatását. Szedésével fokozódik a gyomor-bélrendszeri fekély kialakulásának veszélye, gyakoribb a gyomorégés, a gyomorirritáció, a hányinger előfordulása is. Vérzékenyek, fekélybetegek nem szedhetik.

A fájdalom célja
A fájdalom a vegetatív idegrendszerben változások sorát váltja ki, melyek stresszt okoznak és fokozott adrenalin-, noradrenalin-termelést indítanak el. Ez összehúzódásra készteti az ereket, megfeszíti az izmokat. Stressz hatására csökken a fájdalomtűrő képességünk, ez újabb stresszt, sőt ingerlékenységet, depressziót okoz.

Diklofenák
Mikor válasszuk és milyen formában? Főleg sérülések, ízületi gyulladás, reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), Bechterew-kór és a gerinc más gyulladásos, reumás elváltozásai esetén hatékony. Helyileg (krémként, gélként) sportsérülések, végtaghúzódások, rándulások vagy zúzódások kiegészítő kezelésére alkalmas, ilyen típusú alkalmazásával a gyomor-bélrendszeri mellékhatások csökkenthetők és célzott hatás érhető el.
Előnye: Gyorsan kifejti hatását, így különösen alkalmas akut fájdalmas, gyulladásos állapotok esetén “tűzoltásra”.
Hátránya: Mellékhatásként gyomorpanaszokat okozhat, és rontja a vesefunkciókat.

Melyiket  válasszam,  ha fáj?Dexketoprofen
Mikor válasszuk és milyen formában?
Szájon át szedhető fájdalomcsillapító akut mozgásszervi fájdalmakra, mint például váll, hát-, térd-, bokafájdalom, ízületi és izomfájdalmak, baleseti és sportsérülések, lumbágó.
Előnye: Erősebb fájdalomcsillapító, mint a diklofenák. Gyorsan hat, mivel 15–60 perc alatt a vérben eléri a maximális koncentrációt. Kevés mellékhatást okoz.
Hátránya: Bár jól tolerálható, ritkán mégis előfordulhat komolyabb gyomorpanasz.

Ibuprofen
Mikor válasszuk és milyen formában? Az ibuprofen is nem szteroid gyulladásgátló, főleg gyulladásos eredetű fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra alkalmas, hatása kb. 4-8 órán keresztül tart. A lehető legkisebb hatásos dózisban a lehető legrövidebb ideig ajánlott szedni. A paracetamol ellenjavallata esetén alkalmazható.
Előnye: A többi nem szteroid gyulladásgátlóval szemben kevésbé okoz fényérzékenységet. Rendelkezik enyhe véralvadásgátló hatással, így akik rendszeresen szedik ízületi problémáik miatt, azok valószínűleg profitálnak ebből a pozitív mellékhatásból.
Hátránya: Ugyan kevés mellékhatása van, de hosszú távú alkalmazása gyomor- és bélnyálkahártya-károsodással jár. Aktív fekély vagy gyomor-bélvérzés esetén tilos szedni, ugyanis súlyosbítja a tüneteket.

Paracetamol
Mikor válasszuk és milyen formában? Enyhe és közepes erősségű izom- és ízületi fájdalom, illetve például oszteoartritisz esetén szájon át alkalmazva, amikor még csak “fájdalommal”, mozgáskorlátozottsággal jár a kórkép.
Előnye: Sok nem szteroid gyulladáscsökkentővel szemben nem okoz gyomorvérzést, gyomorfekélyt, így gyomorproblémákkal küszködők is szedhetik.
Hátránya: A túlzott fogyasztás (pl. egyszerre többféle paracetamoltartalmú gyógyszer szedése) májkárosodást okozhat, csak orvosi ellenőrzés mellett használható hosszú ideig.

Melyiket  válasszam,  ha fáj?Etofenamát
Mikor válasszuk és milyen formában? Ezt a nem szteroid gyulladásgátlót vény nélkül gél, krém vagy spray formájában, sportsérülések, zúzódások, rándulások, húzódások, reuma, lumbágó, a gerinc kopásos betegségei miatt kialakuló fájdalom esetén alkalmazzuk.
Előnye: Mivel a hatóanyag erősen lipofil (könnyen diffundál a bőrbe), különösen magas koncentrációban szívódik fel.
Hátránya: Helyileg alkalmazva ritkán bőrtünetek léphetnek fel.

Fenilbutazon
Mikor válasszuk és milyen formában? Krém vagy gél formájában, izom- és ínhúzódás, vérömleny okozta fájdalom, reumatikus betegségek következtében kialakult gyulladás csökkentésére helyileg.
Előnye: Eredményesen csillapítja a gyulladásos ízületi bántalmak okozta makacs fájdalmat.
Hátránya: Helyileg bőrproblémák jelentkezhetnek, tartósan nagy adagban alkalmazva pedig a hatóanyag felszívódhat a szervezet egészébe, ekkor a vesére és a vérsejtekre toxikus lehet, illetve negatívan befolyásolhatja a hormontartalmú készítmények működését.

Piroxikám
Mikor válasszuk és milyen formában? Krém formájában sport- és lágyrész-sérülések, teniszkönyök esetén, ha hosszabb hatást akarunk elérni.
Előnye: A bőrön át alkalmazva csak kevés hatóanyag szívódik fel.
Hátránya: Hosszú a lebomlási ideje, helyileg bőrproblémák, például viszketés léphetnek fel. Elővigyázatosan alkalmazandó csökkent gyomor- vagy májműködés esetén!

A kezelőorvos és a gyógyszerész egyénre szabottan segíti a tájékozódást a fájdalomcsillapítók világában. Kérdezze meg őket is, mielőtt választ! Ne feledje, a gyógyszerek hatékonysága egyéni “érzettől” is függ, kinek ez válik be, kinek amaz, érdemes többet is kipróbálni, hogy az ideálisat megtaláljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top