Egészség

Végzetes fogamzásgátlás?!

Január végén futótűzként terjedt a hír, hogy a francia hatóságok felfüggesztették az egyik "fogamzásgátló" forgalmazását, a Diane 35 használatával ugyanis több halálesetet is összefüggésbe hoztak.

Magyarországon is forgalmazzák a héten csak „gyilkos pirulának” kikiáltott Diane nevű gyógyszert, amit a francia gyógyszer-felügyeleti szerv különleges vizsgálatnak vet alá, mivel a Le Figaro című napilap azt írta, hogy a gyógyszer 1987-es forgalomba kerülése óta több haláleset is összefüggésbe hozható vele vagy úgynevezett generikumaival. Az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amelyet szintén a gyógyszer használatához kötnek.

Diane- a gyilkos pirula?

A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként, mert bár a készítmény a pattanásos bőr kezelésére szolgál, ezzel párhuzamosan megakadályozza a peteérést (az engedély nélküli használat is nagyon elterjedt). A magyar Országos Gyógyszerészeti Intézet a hírre reagálva tisztázta a helyzetet. Eszerint ugyan a gyógyszer fogamzásgátló hatással rendelkezik, fogamzásgátlóként nem adható. A terméket csak szakorvosi ellenőrzés mellett lehet szedni, kizárólag olyan betegségek kezelésére, amit a túlzott férfihormon-termelődés okoz, így például a pattanásos bőr súlyosabb formáinak, a férfihormon-eredetű kopaszságnak és a fokozott szőrnövekedésnek a kezelésére.

A magyar szakemberek szerint nőgyógyászok ezt a készítményt nem írják föl. Dr. Tekse István sokkal inkább két dologra hívja fel a figyelmet: bőrgyógyászati panaszok esetén mindenképpen az okot kell megkeresni, mert így csak a tüneteket nyomjuk el, illetve bármilyen fogamzásgátlást alapos kivizsgálás kell, hogy megelőzzön. „Akinek bőrpanaszai vannak, annál az okokat kell megkeresni. Ilyen jellegű tüneteknél nyilvánvaló, hogy a tesztoszteron, vagyis férfi nemi hormonszint megemelkedett a szervezetben, nem véletlen, hogy a mellkason, az állon, a homlokon és a háton jelennek meg a pattanások, vagy látható fokozott szőrősödés, az itt található receptorok ugyanis különösen érzékenyek a hormonális változásokra – kezdi a szakember. – Valamennyi antibébi-tabletta ösztrogént és progeszteront tartalmaz, ez utóbbi az, ami minden készítményben különböző.”

Diane- a gyilkos pirula?Nem az egyetlen lehetőség

Ugyanakkor tény, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló növeli a trombózis kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos az egyénre szabott fogamzásgátlás. „Amikor valaki bejön a rendelőmbe, már az első pillanatban látok bizonyos dolgokat, majd a vizsgálatok pontosabb választ adnak arra például, hogy az illető genetikailag hajlamos-e például a trombózisra vagy más betegségre. Akinél magas a kockázati szint, annál ezerszer is meggondoljuk, hogy felírjunk-e neki hormonális készítményt, hiszen rengeteg más lehetőség is van a fogamzásgátlásra, mint például a hüvelygyűrű, óvszer, spirál, esemény előtti készítmények – mondja Tekse doktor. – De bármilyen gyógyszerről, védekezési eszközről is legyen szó, fontos a folyamatos kontroll. Természetes, hogy csakis felügyelettel adunk bármilyen gyógyszert, de jó, ha a hölgyek is figyelik magukat. Egy-egy antibébi-tabletta alkalmazásának első egy-két hónapjában kisebb vérzészavar például még normális, ezért nem kell rögtön orvoshoz szaladni, viszont ha állandó fejfájás, hányinger, esetleg depresszió, a szexuális vágy csökkenése vagy bőrtünetek kísérik a szedést, vissza kell menni a nőgyógyászhoz és a végére kell járni a dolognak” – figyelmeztet a nőgyógyász.

Hajlam a háttérben

Trombózishajlam – így mutatják ki
Többféle laboratóriumi teszt is rendelkezésre áll, az eredményt trombózisok megelőzésére (és kezelésére) szakosodott belgyógyász-hematológusnak kell értékelnie, figyelemmel az egyéni és családi kórtörténetre, valamint a fizikális vizsgálat eredményeire.

De mit mondanak erről a trombózisos esetekkel is találkozó szívspecialisták? Blaskó György professzor, a Trombózisközpont rendelésvezető főorvosa szerint ugyan nincs napirenden a tablettával védekező nők szűrése, de az öröklött trombózishajlammal rendelkezőkre fokozott figyelmet kell fordítani. „A francia gyógyszerészeti ügynökség minapi bejelentésében ugyan egy konkrét gyártó fogamzásgátló tablettáját tette felelőssé a négy fiatal nő haláláért, de gyógyszerrel védekező nők millióit ijesztette meg világszerte a hír a tabletták véralvadást fokozó mellékhatásáról. A fogamzásgátlók a bennük lévő hormonokkal akadályozzák meg a terhességet, s ezek a hormonok befolyásolhatják a vér alvadékonyságát, de trombózist főként azoknál a nőknél okozhat a fokozott vérröghajlam, akik eleve trombofíliával (trombóziskészséggel) rendelkeznek” – mondja a szakember.

Diane- a gyilkos pirula?

Blaskó György szerint a tabletta még mindig fontos és hatékony születésszabályozási eszköz, ezért ő túlzásnak tartja a francia egészségügyi miniszter intézkedését, melynek értelmében korlátozni fogják a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók felírását trombózisveszély miatt. „Megfelelő ismeretekkel és szűréssel a tablettát szedő nők biztonságban vannak” – teszi hozzá a professzor.

A fogamzásgátló tablettára hatással van az allergia elleni gyógyszer?
Segít a Válaszkereső! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top