Egészség

Klimax és visszér – két ősellenség

A nőknek nemcsak a klimax okozta kellemetlenségekkel kell megküzdeniük, de még az esetleges visszérbetegség súlyosbodásával is számolniuk kell.

Klimax és visszér – két ősellenségA nőknél a vénás betegségek hátterében sokszor hormonális változások állnak, amelyek életük szinte minden szakaszában kísérik őket (pubertáskor, menstruációs ciklusok, terhesség, klimax), ezek pedig komoly kihívásokat jelentenek a szervezetüknek. A két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron gyakran felelős a vénás problémák kialakulásáért, mivel mindkettő a vénás erek kitágulását idézi elő a szervezetben, ezért ha valakinek gyengébbek az érfalai, könnyebben lehet visszeres a lába.

A menopauza idején például sok nő áll hormonális kezelés alatt, hogy ezzel csökkentsék a klimaxszal együtt járó kellemetlen tüneteket: a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, az álmatlanságot. E kezelések következményeként azonban a vénás tünetek súlyosbodhatnak. Ezért sokszor nemcsak a nőgyógyász, hanem az érsebész is segíteni tud a legideálisabb hormonterápia megállapításában, amely a menopauza tüneteit csökkenti, de nem súlyosbítja a visszérbetegséget.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top