Egészség

5 immunerősítő jógapóz otthonra

Kobrapóz vagy fél gyertya – nem kell túl sok idő, hogy megcsináljuk ezeket a gyakorlatokat, mégis jólesnek ezekben a ködös napokban.

Beköszöntöttek a ködös őszi napok. Reggel álmosan pislog a város. Ahogy kilépünk az ajtón, arcunkat a hűvös reggeli szél borzongatja, ami bebújik kabátunk alá is. Még szokatlan ez a nyirkos hideg. Ilyenkor könnyebben megfázunk, elfog minket a prüszkölés, köhögés. Hogy könnyebben megbirkózzunk az évszakváltozás okozta nehézségekkel, néhány immunerősítő gyakorlatot mutatunk be a jógából.

Fújtató légzés

Helyezkedj el egyenes tartásban, lélegezz be intenzíven az orrodon keresztül, majd akár a kovácsfújtató, intenzív kilégzéssel fújd ki a levegőt, mintha forró levest fújnál. Fontos, hogy intenzíven végezd a gyakorlatot. Egy kör alatt tízszer ismételd, és ezt a kört maximum háromszor.

Kobrapóz

Hason fekvésben helyezkedj el! Támaszkodj meg a vállak alatt, zárd a könyököt a törzshöz, majd a belégzés közben nyújtózz felfelé a fejtetővel és emeld ki a mellkast. Vigyázz a derekadra, ne emeld túl magad. Néhány légzésig tartsd ki a gyakorlatot!

Kobra
Kobra
Fotó: Feith Sándor

 

Dhanurasana

Az előbbi kiindulóhelyzetben hajlítsd be a lábaidat, és kapaszkodj meg a kezeiddel a bokákban. Belégzéssel a lábak erejével húzd hátra magad, emeld a mellkast és engedd nyílni a vállakat. Néhány légzés után a kilégzéssel bontsd le a gyakorlatot.

Dhanurasana
Dhanurasana

Vakrasana

Szintén nyújtott ülésben keresztezd az egyik lábat a másikon, majd az ellentétes oldali kézzel kapaszkodj a térdbe. Kilégzés közben fordulj a térd irányába! Tartsd ki a pozíciót és hagyd, hogy a légzés átmasszírozza a belső szerveket.

Vakrasana

Vakrasana

 

Fél gyertya

Térd-homlok tartásban csavard be a vállaidat a pozíció alá, majd hajlítsd be a karjaidat, nyisd hátra a tenyeredet és engedd bele a medencédet a tenyeredbe. Nyújtózz felfelé a lábaiddal, majd zárd a mellkasod közepét az álladra. (Fordított testhelyzetet a nők a menstruáció ideje alatt nem gyakorolhatnak.)

Félgyertya
Fél gyertya
Fotó: Feith sándor

Mindig figyelj magadra, miközben ezeket a gyakorlatokat végzed, mert bár egyszerűnek tűnnek, rejtenek veszélyeket. A gyakorlatokat a Gerilla Jóga kérésére Regősvölgyi Regina, a Purnam Yoga és Selfness stúdió oktatója állította össze.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top