Egészség

“Meglett az eredménye a sok tűsarkúnak” – LábStoryk a visszerekről

Újabb résszel jelentkezik LábStory sorozatunk, amelyben olvasóink visszérbetegséggel kapcsolatos tapasztalatait, történeteit dolgozzuk fel. Olvasónk ezúttal arról írt, milyen következményei lettek annak, hogy éveken keresztül egészségtelen cipőt hordott.

„Meglett az eredménye a sok tűsarkúnak” – LábStoryk a visszerekről„Imádtam a tűsarkú cipőket, 17 éves korom után nem is jártam hosszú évekig laposban. Azon kevesek közé tartoztam, akik még a terhességük alatt is képesek voltak 5-6 centis sarkakon tipegni – ecsetelte Hanna. – Persze arra mindig számítottam, hogy a lábam egy idő után megbosszulja, de inkább gondoltam leműthető bütykökre, mintsem visszérre.”

Hanna története tanulságos lehet mindazoknak, akik hajlamosak nem gondolni rá, hogy a lábunk nem felejti el, ha túl magas sarkú, vagy esetleg túl szoros cipőt hordunk, ami hosszú távon nem egészséges.

„Sokáig nem is voltak problémáim. Aztán a változókorba léptem, és a ráncok, valamint hőhullámok mellett valami egészen mással is meg kellett barátkoznom: a visszereimmel – idézte fel a néhány évvel korábban történteket. – A lányommal éppen egy gyógyfürdőben voltunk, amikor a combom hátsó felén észrevette az akkor már igencsak látható visszereimet.”

A nőknél a vénás betegségek hátterében számtalanszor hormonális változások állnak, Hanna esetében a klimax hozta elő a visszérbetegség első látható tüneteit. A két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron ugyanis gyakran felelős az ilyen problémák kialakulásáért, mivel mindkettő a vénás erek kitágulását idézi elő a szervezetben, ezért ha valakinek gyengébbek az érfalai, könnyebben lehet visszeres a lába.

„Mielőtt először mentem el orvoshoz, nagyon féltem. A sok rémtörténet, amit az ember ilyenkor hall, túlságosan valóságossá és közelivé válik, beteg, sebes lábat és mélyvénás trombózist láttam magam előtt. Azóta persze tudom, hogy bár a félelmem szinte teljesen alaptalan volt, a visszereket nem szabad kezeletlenül hagyni.”

Hanna azóta rendszeres jár masszőrhöz, aki különböző illóolajokkal kezeli a lábát, valamint sikeresen megvált a tűsarkúitól, és kényelmesebb, visszérbarát cipőkbe bújtatja lábait. Az ő példája jó arra, hogy megértsük, hogy a visszérbetegség ugyan nem visszafordítható, de a betegek állapota sokat javulhat, ha a diagnózis felállítása után kellő figyelemmel folytatják az előírt kezeléseket a szövődmények elkerülésének érdekében.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top