Egészség

Járhat magas sarkúban, aki hajlamos a visszérre? – válaszol a visszérszakértő

Hiúság vagy egészség? – tulajdonképpen erre a kérdésre kellett válaszolnia orvos szakértőnknek. Sajnos a szakmai válasz ellentmond a jelenleg is uralkodó divattrendnek: a magas sarok nem igazán lábbarát megoldás.

„Eddig főleg csak lapos talpú cipőben jártam, idén váltottam magas sarkúakra, mert nem bírtam ellenállni a csinos nyári szandálok választékának. Hallottam már arról, hogy ha magassarkúban járok, nagyobb eséllyel lesz visszeres a lábam, de ha a családban nemigen fordult elő még visszér, akkor is fennáll ez a veszély? A 30-as éveiben járó barátnőm lába nagyon csúnya (neki persze soha nem mondtam, mennyire rossz ránézni), és nem szeretnék kockáztatni, de tetszenek ezek a lábbelik, bevallom” – kérdezte egy olvasónk a Nők Lapja Café visszérszakértőjét.

Járhat magas sarkúban, aki hajlamos a visszérre? – válaszol a visszérszakértő„A lapos talpú cipő viselése előnyösebb és egészségesebb, ezt ajánlom” – tömören csak ennyit tudott válaszolni a kérdésre, illetve részletesen felsorolta, milyen tényezők játszhatnak szerepet a visszértágulat kialakulásában: az öröklött hajlam, a mozgásszegény életmód, az ülő- vagy állómunka, vagy a túlsúly, és igen, sajnos a magas sarkú cipő viselése is. „Még ha ez esztétikusabb is” – ismerte el a divat diktálta szempontot visszérszakértőnk.

A magas sarkú cipő gyakori viselése tehát árthat a lábunk és így egész testünk egészségének. A súlyvonal előrehelyeződik, növekszik a térd terhelése, ez pedig növeli az ízületi kopás kockázatát. Az Achilles-ín megrövidülése sarokfájdalomhoz vezethet, a magas sarkakon történő egyensúlyozás pedig magában rejti a bokaficam lehetőségét. A legegészségesebb sarok 3-5 centiméternél nem magasabb, a cipő anyaga pedig legyen kényelmes, puha, lélegző bőr.

Azt már kevesebben tudják, hogy a teljesen lapos sarkú cipő sem jelent egyet az egészséges lábbelivel. Ezek sokszor nem támasztanak jól, a vékony talpnál pedig nagyobb ütődés éri ízületeinket járás közben.

Egy tipp, amivel viszont sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne valóságos megváltás legyen hazaérve lerúgni a mégoly divatos lábbelit: ha mindenképpen ragaszkodunk a trendi magas sarkú cipőkhöz, akkor legyen a munkahelyünkön kényelmesebb váltócipőnk. Ha ez nem megoldható, akkor pedig legalább az asztal alatt rúgjuk le a tűsarkúkat!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top