Egészség

Mi is az a probiotikum, és miért van rá szükségünk?

Mit jelent a kimondhatatlan szó, és miért van rá szükségünk? Hogyan hat a szervezetünkre?

A beleinkben tenyésző jótékony, valamint kártékony hatású mikroorganizmusok alkotják a bélflórát. Amikor a bélflóra károsodik, vagy egyensúlya felborul, az komoly hatással lehet a szervezetünk védekezőképességére, ugyanis állandó kölcsönhatás áll fenn a bélflóra és az immunrendszer között. Ha a bélflóra sérül, a szervezetünk ellenálló képességén is csorba esik. Emésztési zavarok, fáradtság, allergiás reakciók és bőrproblémák jelentkezhetnek, arról nem is beszélve, hogy könnyebben elkaphatunk egyes betegségeket, amelynek hatására a bélflóra állapota még tovább romolhat.

Mitől károsodhat a bélflóra?

Bár senki sem gondolná, de a stressz, az egyoldalú táplálkozás, a betegségek és az antibiotikum-kúrák nagyban befolyásolják bélflóránk állapotát. Amennyiben természetes egyensúlya megbomlik, azt probiotikumokkal vissza kell állítani, ha el akarjuk kerülni a további komoly betegségeket.

Mi is az a probiotikum, és miért van rá szükségünk?

Mi az a probiotikum?

A probiotikumok olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak; ezek visszaállítják a bélflóra egészséges állapotát.

Hogyan szedj probiotikumokat?

Egyrészt számos élelmiszerben (érlelt sajtok, joghurt, kefir) eleve jelen vannak probiotikumok, másrészt számos készítményben „alvó” állapotban találhatók meg ezek a jótékony baktériumok, amelyek a belekbe érve szépen lassan újra működésbe lépnek. Természetesen az élelmiszerekben található probiotikumok is jótékony hatásúak a szervezetünkre, de hosszabb betegség vagy antibiotikum-kúra után célszerűbb, ha olyan táplálékkiegészítőket is szedünk, amelyek koncentráltabban tartalmaznak probiotikumokat.  

Mikor szedjük?

Fontos tudni, hogy a probiotikumokat nemcsak egyes betegségek után érdemes szedni. Aki szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, esetleg tejcukorérzékeny vagy irritábilisbél-szindrómában szenved, az jól teszi, ha kúraszerűen szed probiotikumokat, emellett jótékony hatású a magas vérnyomás csökkentésében és egyes kutatások szerint sokat segít a végbélrák megelőzésében is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top