Egészség

Harisnya és fásli – kötelező kellékek visszereseknek

A kompressziós harisnya már rég nem tűnik gyógyharisnyának, és a fásli sem csak hetven év felett ajánlott, de nem mindegy, hogy hogyan használod.

Harisnya és fásli – kötelező kellékek visszereseknek Amennyiben a szakorvos rugalmas fásli viselését írja elő, érdemes betartani a felhelyezés alapszabályait. Csakúgy, mint a kompressziós harisnyát, ezt is felkelés előtt érdemes felhelyezni, ülő helyzetben. Ez azért fontos, mert ilyenkor a láb vénái még nem telítődnek vérrel. A feltekerést mindig a lábujjnál kezdjük, és egészen a térdig haladunk. A rétegeknek tetőcserépszerűen kell fedniük egymást. A lábfejnél és a bokánál kell a legerősebben tartania, majd a térd felé haladva lazíthatunk a szorosságon. 

Kompressziós harisnya

Kezdőknek a 70 denes, teljesen hagyományos harisnya kinézetű fazonokat ajánlják, ezek kompressziós hatása a térdtől felfelé csökken. Javítja a vérkeringést, miközben nem szorítja el a lábat. Kosztüm mellé is teljesen vállalható, ráadásul egész napra kényelmes viselet.

Amennyibe az alapfazon nem lenne elég, úgy a kompresszió mértéke alapján – ezt higanymilliméterben adják meg – választhatjuk ki, hogy melyik harisnya lesz a legmegfelelőbb. Vásárlása előtt mindig kérjük ki szakorvos véleményét.

Mivel ezek a harisnyák elég drágák, fontos, hogy megfelelő felhúzási technikát alkalmazzunk. Erre a gyógyászati segédeszközboltokban mindig megtanítanak, ám amennyiben biztosra szeretnénk menni, vásárolhatunk felhúzást segítő segédeszközöket is.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top