Életmód

Két hónap gyakorlással lesz sikeres a diéta

A sikeres diéta titka: halaszd el két hónappal, és készülj fel rá!
Csak fokozatosan!
Csak fokozatosan!

Ahogy a kemény edzéseket, úgy a diétát sem érdemes minden átmenet nélkül elkezdeni, a fokozatosság ugyanis tartósabb eredményekhez vezet – hívták fel a figyelmet az amerikai Stanford Egyetem kutatói egy frissen megjelent tanulmányban.

A szakemberek több száz túlsúlyos nő bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevők egyik fele egyik napról a másikra tért át diétás étrendre, míg a másik csoport 8 hét alatt, apránként hagyta el az egészségtelen, hizlaló ételeket és szokott át a fogyókúrás táplálkozásra. Az összes önkéntes egy 20 hetes súlycsökkentő programot csinált végig, melyben a diétát rendszeres testmozgással támogatták meg. A végére mindkét csoport tagjai átlagosan 7,7 kilót adtak le.

Egy évvel később aztán megmérték, hogy a résztvevők mennyit híztak vissza leadott kilóikból. Itt már számottevő különbség mutatkozott a két csoport között: míg azok, akik annak idején azonnal kezdték a diétát, átlagosan 3,2 kilót híztak vissza, addig a fokozatos fogyókúrázók csak 1,4 kilót, esetükben tehát kevésbé érvényesült a jojóeffektus.

„Bebizonyosodott, hogy ha egy nő 8 hét alatt fokozatosan szoktatja magát a diétához, nem lesz kevésbé sikeres a fogyókúrája. Sőt azok, akik úgymond gyakorolnak a fogyókúrára, utána könnyebben tartják meg a súlyukat, akár egy év elteltével is” – magyarázta Michaela Kiernan, a kutatás vezetője egy sajtónyilatkozatában.

A szakemberek szerint mindennek az az oka, hogy az egyik napról másikra megkezdett, intenzív diétával nehéz hosszabb távon lépést tartani, viszont ha valaki apránként tanulja meg, hogyan kell táplálkoznia, a diétát követően sem igényel különösebb erőfeszítést, hogy a fogyókúra során felvett étkezési szokásait megtartsa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top