Egészség

Mit tennél, ha újra kellene éleszteni valakit?

Egyre több középületben, sőt autópályákon is helyeznek el defibrillátort. Éles helyzetben tudnád használni?

Ha földön fekvő, mozdulatlan, sérült embert látunk, lépjünk oda hozzá és szólítsuk meg. Ha nem reagál a kérdésekre, akkor térdeljünk le mellé, és nézzük meg, hogy lélegzik-e.
A légzés vizsgálatához fogja meg az illető fejét az álla alatt úgy, hogy hátrafelé billenti a fejet, így szabaddá vállnak a légutak. Hajoljon az arcához és nézzen a mellkasa irányába 10 másodpercig: így a levegővétel hangja és az emelkedő mellkas látványa is segít eldönteni, hogy van-e a légzés. Normális légzésnek csak a nem nagyon gyér és nem feltűnően görcsös, erőlködő légzés tekinthető.
Ha van légzés, de a beteg nem reagál, akkor eszméletlen. Ekkor stabil oldalfekvésbe kell tenni, és orvost kell hívni hozzá.

Mit tennél, ha újra kellene éleszteni valakit?

Ha azonban nincs normális légzés, feltételezhető a keringésleállás is, ezért azonnal el kell kezdeni az alapszintű újraélesztést, mert minden perc számít! Ha van a közelben defibrillátor (bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, stadionokban, nagy forgalmú helyeken egyre inkább), akkor kérjük meg a bámészkodókat, hogy többen induljanak el, keressék meg. Amíg megérkezik, addig haladéktalanul kezdjük el a mechanikus újraélesztést 30 mellkaskompresszió és 2 befúvásos lélegeztetés folyamatosan váltogatott alkalmazásával, és szólítsunk fel valakit, hogy hívja ki a mentőt, kérjen esetkocsit újraélesztéshez.

Amint megérkezik a félautomata defibrillátor, kapcsoljuk be, és várjuk meg, amíg elmondja az utasításokat. Közben végezhetjük tovább a szívmasszázst. Szakemberek szerint azonnali defibrilláció hiányában a készülék használata előtt alkalmazott szívmasszázs javítja a „kiütés” sikerességét.
A félautomata defibrillátor lépésről lépésre, magyar nyelven utasítja a felhasználót. Azért félautomata, mert az ütés leadása csak emberi közreműködéssel valósulhat meg, a készülék erre magától nem képes.
A készülék mellett található elektródákat kell a beteg ember mellkasára tenni jobb oldalon felül, bal oldalon alul úgy, ahogy ezt a készüléken lévő ábra mutatja.
Ezután a defibrillátor maga ellenőrzi a beteg szívműködését, és eldönti, hogy mi a teendő. Fontos, hogy ilyenkor senki ne mozgassa a beteget, mivel ez megzavarhatja az értékelést. Ha szükség van a sokk leadására, akkor csupán annyi teendője van a segítségnyújtó személynek, hogy félreáll, meggyőződik róla, hogy senki nem ér a beteghez, és megnyomja a villogó gombot az ütés leadásához.

Mit tennél, ha újra kellene éleszteni valakit?Nem kell attól félni, hogy feleslegesen sokkolunk valakit a defibrillátorral, ugyanis a készülék egyszerűen nem ajánlja fel az ütés lehetőségét, ha az nem indokolt! Az ütésre felkészítő feltöltési folyamatot is leállítja, ha időközben a szívritmus megváltozott.
A készülék folyamatosan analizálja a beteg szívműködését az EKG-görbe alapján. Emberi segítség ahhoz kell, hogy a készülék a beteghez kerüljön, az öntapadós elektródákat a rajznak megfelelően a mellkasára helyezzék, és szükség esetén az ütést felajánló gombot lenyomják.
Ne féljünk alkalmazni, mert bajt semmiképpen nem okozhatunk vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top