Egészség

Mellrák után egészséges baba

A lombikbébiprogramban kiválaszthatták azt az embriót, amelyik nem hordozza a rákot okozó gént.

Miután egy harmincas pár egy ritka, örökletes agydaganat miatt elveszítette az első gyerekét, nehezen vállalkoztak a következő terhességre. Végül az orvosok segítségével minimalizálták a veszélyt, így szinte biztosak lehettek benne, hogy egészséges lesz a kicsi.

Az egészséges kistestvér forrás: Daily Mail
Az egészséges kistestvér Forrás: Daily Mail

Az édesanya, Nicky Halford, 21 évesen küzdött meg a mellrákkal, és miután megbetegedett az első kisfia, megállapították, hogy a szervezetében egy ritka, rákot okozó gén van jelen. A kisfiú utolsó kívánsága az volt, hogy a szüleinek legyen még egy gyereke, és kiderült, hogy részt vehetnek egy speciális lombikbébiprogramban. Ez azt jelenti, hogy az orvosok a megtermékenyült petesejtek közül kiválaszthatják azt, amelyikben nincs jelen a betegséget hordozó gén, és ezt ültetik be az édesanya testébe. Így mindössze öt százalék esélye lesz arra, hogy később nála is kialakuljon a daganat.

Nem a nemét akarták megválasztani

Egy évet kellett várniuk arra, hogy jóváhagyják a kezelést, és két évvel az első gyermekük halála után megszületett a második kisfiuk, Tom, aki végre egészséges. „Nagyon nehéz volt a második szülés, mivel rengeteg rossz emlék tért vissza, de rengeteg örömöt is ad – mesélte az anyuka –, Tom ugyanúgy néz ki, mint a testvére, aki sosem fogunk elfelejteni.”

„Tudom, hogy sokan ellenzik ezt a fajta kezelést, mert szerintük nem szabad beleavatkozni a természet dolgába – tette hozzá. – Mi csak az egészséges élet lehetőségét szerettük volna megadni a gyerekünknek. Ez nem ugyanaz, mintha a nemét akartuk volna megválasztani.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top