Egészség

Van remény meddő férfiaknak

A legújabb vizsgálatok szerint a férfimeddőség bizonyos esetekben kezelhetővé válhat egy hiányzó fehérje pótlásával.

A spermiumok a PLC-zéta (PLCz) néven ismert fehérjét a megtermékenyítés során adják át a petesejtnek, a fehérje ugyanis elengedhetetlenül szükséges az embrió fejlődéséhez. Laboratóriumi kísérletek során tudósoknak sikerült emberi PLCz-t létrehozniuk. Rájöttek, hogy a PLCz-hiányos spermiumok esetében a fehérje pótlása segítheti a fogantatást.

Van remény meddő férfiaknak„Bizonyos esetekben a férfiak azért meddők, mert spermájuk nem képes aktiválni a petesejteket. A sperma egyesül a petesejttel, de nem történik fogantatás. Ezekben a spermiumokban nem működik megfelelően a PLCz, ami elengedhetetlen a terhességhez” – nyilatkozta Tony Lai, a Cardiff Egyetem Molekuláris és Kísérleti Gyógyászati Intézetének munkatársa. „Amikor egy petesejtet emberi PLCz-vel kezelünk, pontosan úgy viselkedik, mint megtermékenyítés közben. A megtermékenyített petesejt eléri a blasztociszta fejlődési fázist, ami mindenképpen szükséges a sikeres teherbe eséshez.”

A tudósok egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tudták elvégezni a kísérleteket. Elmondásuk szerint a módszer klinikai környezetben nem reprodukálható. Ezzel együtt Lai és kollégái remélik, hogy a kutatási eredmények hozzásegíthetik őket egy új meddőségi kezelés kifejlesztéséhez férfiak számára. „A jövőben olyan emberi PLCz fehérjét hozhatunk majd létre, ami teljesen természetes úton képes aktiválni a petesejteket – mondta Lai professzor. – Az in vitro megtermékenyítéssel próbálkozó pároknak ez a módszer jelentheti a siker kulcsát.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top