Egészség

Mennyit aludjon a gyerek?

Egy hatévesnek tíz órára van szüksége, a tiniknek kevesebb is elég, de velük a belső órájuk tol ki.

Most, hogy újra beindult az iskola, megint rendszeresen korán kell kelniük a diákoknak, de nem biztos, hogy ehhez időben le is fekszenek. Ha viszont alváshiányosan kókadoznak a suliban, az ronthat a teljesítményükön és akár hosszú távú egészségügyi problémákhoz is vezethet, írja a Huffington Post.

Mennyit aludjon a gyerek?

A tudomány jelenlegi állása szerint egy hatéves gyereknek 10-11, egy tízévesnek 9,5-10,5, egy tizennégy évesnek 9-10 és egy tizennyolc évesnek 8,5-9,5 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát. Az alvásigény folyamatosan csökken, mégis a tinikor a legkényesebb időszak. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy folyton a neten lógnak, és sokat tévéznek, de a kutatások szerint nekik enélkül is nehezebb időben lefeküdniük.

A tinikkel kitol a belső órájuk

Hogy mikor vagyunk álmosak és éberek, azt a belső óránk szabályozza, de ha ez az óra későbbre tolja a lefekvés és a felkelés idejét, akkor nehéz ellene küzdeni. Márpedig a tinikkel pontosan ez történik, csak még arra nem jött rá a tudomány, hogy miért.

A szülők azzal segíthetnek a gyerekükön, ha rászoktatják, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjenek és keljenek, és esténként ügyeljünk rá, hogy ne díszkivilágítás mellett töltsék a lefekvés idejét. Az sem árt, ha olyankor már nem interneteznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top