Egészség

Lefogysz, ha naponta kilencszer eszel

Napi hatszori étkezés kevés a sikeres fogyókúrához.
Többször keveset
Többször keveset

Egy újabb tanulmány bizonyítja, hogy a „többször keveset” elv bizony igenis működőképes, ha egészségesen akarunk táplálkozni.

A londoni Imperial College szakemberei kétezer ember táplálkozási szokásait hasonlították össze Angliában, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban. A résztvevők ugyanazt a napi kalóriamennyiséget fogyasztották, viszont más-más elosztásban. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik naponta hatszor vagy ennél kevesebbszer esznek, magasabb a vérnyomásuk és nagyobb a testsúlyuk, mint azoknak, akik legalább kilenc kisebb adagra elosztva visznek be ugyanannyi kalóriát.

A jelenség lehetséges magyarázata az, hogy a gyakori étkezések megakadályozzák a zsírsavak intenzív beáramlását, melyek egyébként szűkíthetik az artériákat és magas koleszterinszintet okozhatnak. Emellett, ha kisebb adagokban érkeznek a zsírsavak, a szervezet is könnyebben megbirkózik velük. Gyakori étkezések mellett a szervezet vércukor- és energiaszintje is stabil marad, és az anyagcsere is állandó. Ezzel szemben ha ritkán, rendszertelenül táplálkozunk, a szervezet sosem tudja, hogy mikor érkezik a következő táplálék, ezért „túlélőüzemmódra” áll be, és tárolni kezdi a zsírt, ami elhízáshoz vezet.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top