Egészség

Visszereket okozhat a biciklizés? – válaszol a visszérszakértő

Aggódva tapasztalta egyik olvasónk, hogy a lábát piros-lilás hajszálerek borítják. Ő egyből a biciklizésre gondolt kiváltó okként, de azért megkérdezte visszérszakértőnket is.

„Körülbelül 8 éve rendszeresen biciklivel közlekedem, ami annyit jelent, hogy naponta nagyjából 2-3 órát tekerek. Pár hónapja azonban a lábam tele lett pici pirosas, lilás hajszálerekkel. Nem fájnak, de nem túl esztétikus. Az lenne a kérdésem, hogy ez a sok bringázástól alakulhatott ki? Megerőltetem a lábaimat? Sajnos a kerékpáromon nincs váltó, így elég sokszor kell intenzívebben pedálozni. Mit gondol, mitől lehet ez?” – kért tanácsot a Nők Lapja Café visszérszakértőjétől egy kétségbeesett olvasónk.

Visszérszakértőnk szerint azonban nem valószínű, hogy a fokozott terhelés következtében alakult volna ki a lilás hajszálérhálózat, mert az életkor előrehaladtával egyre több és több úgynevezett spider (pókháló) varicositas jelentkezik azoknál, akiknek van genetikai hajlamuk rá.  A spider varicositas kifejezés a bőr rétegei közt futó hajszálvékony vénaágakat jelenti, amelyek pókhálószerűen tűnnek át a lábon. A vénás elvezetésben szerepet igazán nem játszanak szerepet, „csak” csúnyák.

A varicositas – amit mi inkább visszerességként vagy visszértágulatként ismerünk – a vénafal meggyengülése és a pangó vér feszítő hatása következtében alakul ki. A vénákban a vér egyirányú, a bokától a szív felé történő áramlását a billentyűk biztosítják. Ha a billentyűk nem zárnak tökéletesen, a vér visszafelé áramlik a gyűjtőerekben, ami az érfal kóros kitágulásához, a vér pangásához vezet. A visszértágulat a leggyakoribb vénás keringési zavar – részben civilizációs ártalomként, az elkényelmesedés jeleként jelentkezik.

A visszerességre való hajlam öröklődhet, azonban az életmód is jelentősen befolyásolja, például a sport. Korábban már írtunk arról, hogy míg a séta, a lassúbb kocogás kifejezetten jót tesz a lábak egészségének, addig az intenzívebb vagy emeléssel járó mozgásformák árthatnak. Ezekkel pont ellentétes hatást érhetünk el, a visszerek a megerőltetéstől még inkább fájhatnak és még inkább kidagadhatnak. Amit őszintén ajánlani tudunk, azok a vízi sportok, ahol még a testsúlyunk terhét is levesszük lábainkról – erről itt olvashatsz többet.

Ha te is szenvedsz visszeres panaszoktól, itt kérdezheted visszérszakértőnket!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top