Megszűnt az abortusztabletta Magyarországon

Bár külföldön régóta elérhető, hazánkban csak egyetlen helyen lehetett kérni gyógyszeres terhességmegszakítást, mostantól pedig már ott sem.

Már a nyolcvanas években kifejlesztették azt a gyógyszert, amellyel korai stádiumban, így kevesebb komplikációval, drasztikus eszközös beavatkozás nélkül is lehet abortuszt végezni. A tablettát harminchét országban alkalmazzák a terhességmegszakítás hivatalos módjaként, az Egészségügyi Világszervezet biztonságosnak ítélte a használatát.

Szabad az út?


Idén május végén az "abortusztablettának" is nevezett szer megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így sokan készpénznek vették, hogy nem kell többé senkinek Bécsbe utazni: belföldön is lehetőség lesz gyógyszeres terhességmegszakításra.
Csakhogy kiderült: a magyar egészségügyi vezetés szakmai megosztottságra és erkölcsi dilemmákra hivatkozva nem vezeti be az új módszer használatát a közkórházakban és OEP-támogatást sem ad hozzá (ezzel kapcsolatban még per is indult, hogy kiderüljön, mi alapján tartják kockázatosnak).

Nem erkölcsi, hanem orvosi kérdés

Megszűnt az abortusztabletta Magyarországon „Szakmailag érthetetlennek tartom a dolgot - fogalmazott akkor a Nők Lapja Cafénak egy általunk megkérdezett gyógyszer-engedélyeztetési szakértő -, hiszen ha a tesztelések során komoly kockázatot találtak volna, nem adják meg az engedélyt. Azon lehet vitatkozni, hogy az OEP támogassa-e, de hogy ha egy nő kifizeti az árát, és úgy se kaphassa meg, az érthetetlen."

Dr. Kovács József bioetikus pedig így nyilatkozott: „Ha az abortusz végzését a törvény megengedi, azt a nőknek fizikailag és lelkileg is a lehető legkevésbé megterhelővé kell tenni." Nem valószínű ugyanis, hogy pusztán attól többen döntenének az abortusz mellett, mert már gyógyszeresen is elvégezhető - főként, ha sok-sok pénzt kell fizetni az eljárásért. A meg nem született babákat az abortusz korlátozása nemigen menti meg, az sokkal inkább, ha meg sem fogannak, mert maga a védekezés (ami a férfin legalább annyiban múlik, mint a nőn, nem beszélve a szülőkről a tinédzserek esetében) megfelelő volt annak idején. Arról nem beszélve, hogy ez sem fájdalommentes eljárás, orvosi felügyeletet, kórházi körülményeket igényel. A hatóanyagok megnyitják a méhszájat, összehúzódásokat, görcsöket okoznak és erős vérzéssel kiürítik a méh teljes tartalmát, vagyis mesterséges vetélést hoznak létre, ami hosszabb ideig is eltarthat. De legalább a méh maga "dolgozik" és nem kapargatják a falát éles fémeszközökkel, aminek bizony lehetnek káros következményei.

Ellehetetlenítés


Bár a szakállamtitkár nyilatkozata nyomán a kórházak maradtak a hagyományos módszernél, egyetlen budapesti magánklinikán szembe mentek az árral, és itt kérhető volt az eljárás - mostanáig. Csütörtökön ugyanis - mint arról a Népszabadság című napilap elsőként adott hírt - a szóban forgó orvosi centrum is felfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást, mert - mint közölték - a szakmai megfontoláson túlmutató vita minden szándékuk ellenére intézményükre is hat. "A klinika évek óta folyamatosan azért dolgozik, hogy a nyugati orvoslásként emlegetett szolgáltatásokat és hozzáállást Magyarországon is elérhetővé tegye - írják közleményükben. - Ezen szellemiségben, technológiával és tudással gyógyítunk, figyelünk pácienseink egészségére. Ennek azonban része az is, hogy az évi 20 ezer páciensünket, az őket ellátó 30 szakterület szakorvosait és a klinika további munkatársait megóvjuk egy többsíkú vita kellemetlenségétől. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a mai nappal felfüggesztjük a gyógyszeres terhességmegszakítást intézményünkben egészen addig, amíg lehetőségünk nem lesz az egyébként szakmai egyetértésen alapuló, biztonságos eljárást nem csak a jogszabályoknak megfelelően, de minden szempontból zavartalanul is alkalmazni."

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

évi* 2012-09-13 17:20

Ezt én is végigolvastam. Szerintem nagyon kemény. Simán inkább a műtét, ha már úgy alalkult az ember élete.

Torolt_felhasznalo_757204 2012-09-13 17:19

"1. ma már nem kaparnak"


 

Akkor mit csinálnak? No, nem mintha olyan nagyon szeretném tudni (brrr...), csak mégis...

Torolt_felhasznalo_741718 2012-09-13 17:17

Nem biztos, hogy a tablettás módszer olyan jó. Érdemes ezt végigolvasni. Egy nő, aki átesett rajta, leírja, hogy zajlik.

TiaMaria 2012-09-13 16:56

oh,   és a  37 fok még csak hőemelkedés      

TiaMaria 2012-09-13 16:54

1. ma már nem kaparnak

 

2. a védekezésre nem az abortusz a megoldás (sem tabletta formában sem más formában)

 

3. akinek szüksége  lesz rá, megtalálja a módját hogy külföldről beszerezze

 

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-13 16:54

Felelősségteljesebb nemi élet jobban segített volna idáig is.

 

nannerl 2012-09-13 16:47

Erkölcsi dilemmákra hivatkozva? Nevetséges. Ahogyan az is, h erről férfiak döntenek. A legtöbb már egy 37 fokos láztól meg akar halni, de minket kapargassanak csak nyugodtan.

Nők Lapja Cafe 2012-09-13 16:47

Bár külföldön régóta elérhető, hazánkban csak egyetlen helyen lehetett kérni gyógyszeres terhességmegszakítást, mostantól pedig már ott sem.

Nők Lapja Café: Megszűnt az abortusztabletta Magyarországon

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>