Megszűnt az abortusztabletta Magyarországon

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Bár külföldön régóta elérhető, hazánkban csak egyetlen helyen lehetett kérni gyógyszeres terhességmegszakítást, mostantól pedig már ott sem.
Írta: | 2012. 09. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Már a nyolcvanas években kifejlesztették azt a gyógyszert, amellyel korai stádiumban, így kevesebb komplikációval, drasztikus eszközös beavatkozás nélkül is lehet abortuszt végezni. A tablettát harminchét országban alkalmazzák a terhességmegszakítás hivatalos módjaként, az Egészségügyi Világszervezet biztonságosnak ítélte a használatát.

Szabad az út?


Idén május végén az "abortusztablettának" is nevezett szer megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így sokan készpénznek vették, hogy nem kell többé senkinek Bécsbe utazni: belföldön is lehetőség lesz gyógyszeres terhességmegszakításra.
Csakhogy kiderült: a magyar egészségügyi vezetés szakmai megosztottságra és erkölcsi dilemmákra hivatkozva nem vezeti be az új módszer használatát a közkórházakban és OEP-támogatást sem ad hozzá (ezzel kapcsolatban még per is indult, hogy kiderüljön, mi alapján tartják kockázatosnak).

Nem erkölcsi, hanem orvosi kérdés

Megszűnt az abortusztabletta Magyarországon „Szakmailag érthetetlennek tartom a dolgot - fogalmazott akkor a Nők Lapja Cafénak egy általunk megkérdezett gyógyszer-engedélyeztetési szakértő -, hiszen ha a tesztelések során komoly kockázatot találtak volna, nem adják meg az engedélyt. Azon lehet vitatkozni, hogy az OEP támogassa-e, de hogy ha egy nő kifizeti az árát, és úgy se kaphassa meg, az érthetetlen."

Dr. Kovács József bioetikus pedig így nyilatkozott: „Ha az abortusz végzését a törvény megengedi, azt a nőknek fizikailag és lelkileg is a lehető legkevésbé megterhelővé kell tenni." Nem valószínű ugyanis, hogy pusztán attól többen döntenének az abortusz mellett, mert már gyógyszeresen is elvégezhető - főként, ha sok-sok pénzt kell fizetni az eljárásért. A meg nem született babákat az abortusz korlátozása nemigen menti meg, az sokkal inkább, ha meg sem fogannak, mert maga a védekezés (ami a férfin legalább annyiban múlik, mint a nőn, nem beszélve a szülőkről a tinédzserek esetében) megfelelő volt annak idején. Arról nem beszélve, hogy ez sem fájdalommentes eljárás, orvosi felügyeletet, kórházi körülményeket igényel. A hatóanyagok megnyitják a méhszájat, összehúzódásokat, görcsöket okoznak és erős vérzéssel kiürítik a méh teljes tartalmát, vagyis mesterséges vetélést hoznak létre, ami hosszabb ideig is eltarthat. De legalább a méh maga "dolgozik" és nem kapargatják a falát éles fémeszközökkel, aminek bizony lehetnek káros következményei.

Ellehetetlenítés


Bár a szakállamtitkár nyilatkozata nyomán a kórházak maradtak a hagyományos módszernél, egyetlen budapesti magánklinikán szembe mentek az árral, és itt kérhető volt az eljárás - mostanáig. Csütörtökön ugyanis - mint arról a Népszabadság című napilap elsőként adott hírt - a szóban forgó orvosi centrum is felfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást, mert - mint közölték - a szakmai megfontoláson túlmutató vita minden szándékuk ellenére intézményükre is hat. "A klinika évek óta folyamatosan azért dolgozik, hogy a nyugati orvoslásként emlegetett szolgáltatásokat és hozzáállást Magyarországon is elérhetővé tegye - írják közleményükben. - Ezen szellemiségben, technológiával és tudással gyógyítunk, figyelünk pácienseink egészségére. Ennek azonban része az is, hogy az évi 20 ezer páciensünket, az őket ellátó 30 szakterület szakorvosait és a klinika további munkatársait megóvjuk egy többsíkú vita kellemetlenségétől. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a mai nappal felfüggesztjük a gyógyszeres terhességmegszakítást intézményünkben egészen addig, amíg lehetőségünk nem lesz az egyébként szakmai egyetértésen alapuló, biztonságos eljárást nem csak a jogszabályoknak megfelelően, de minden szempontból zavartalanul is alkalmazni."

A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

saschamora 2012-09-16 17:04

hatasara na!

saschamora 2012-09-16 17:02

buntudat maro kinzasa hatasa alatt igyekszik

 

 

saschamora 2012-09-16 16:54

kezecske, labacska... bexaras, hogy meg nem unjatok ezt olcso, es igen ocsmany hatasvadasz dumat.

de ha mar megemlitetted, kozlom, hogy engem egy cseppet sem hat meg. 

en azt tartom igazi tragedianak, ha egy nem kivant gyerek boreben kell leelni az elso kb. 20 evet, (ez is ugye inkabb a szerencses eset, mert altalaban hosszabb ideig elnek a szulokkel a gyerekek). elofordulhat hogy megszereti, vagy a buntudat maro kinzasa igyekszik kihozni a legjobbat magabol a szulo, de az nem ugyanaz, mintha kivanna, varna. pont az esszencialis resz marad ki. marpedig ennel nagyobb tragedia nincs...

abak 2012-09-16 15:32

Csak egyik fogamzásgátlási mód sem 100 százalékos.

rockcica 2012-09-16 15:26

Hát igen, úgy járnánk, mint az indiaiak, kínaiak.

Phalaenopsis 2012-09-16 15:24

IGEN, semmi közöd hozzá!

 

Másrészt, k.ra unom, hogy mindenki aki itt fujjog, hogy abortusz, csak a felelőtlenekre tud gondolni!

 

Aki védekezés mellett esik teherbe, vagy aki elvetél és emiatt kell abortuszra mennie, az minden, csak nem felelőtlen! És igenis van olyan, hogy rossz időzítés pl. minigarzonban albérletben munka nélkül (és védekezve) ...

 

Próbáljatok már meg gondolkozni is, nem csak demagóg dumát nyomni! 

 

Ártatlan kis emberkék... álszent vagy! 

Frigyesur 2012-09-16 14:01

Onnan indult ki a dolog, ha visszaolvasol, hogy nem minden vedekezesi modszer 100%-os, barmennyire szeretnetek azt hinni!

 

Tovabba vegyuk mar eszre, hogy az a tema, hogy ha szukseges az abortusz, legyen ennek akar orvosi oka, milyen modon vegezhessek el itthon. Muszaj allandoan arrol beszelni, hogy vannak, akik felelotlenul kezelik?! :( Akkor mar szivjon az is, aki nem, jarulekos veszteseg??! :(

 

A hangulatkeltesre, mint 'pici kezecskek, labacskak' immunis vagyok. A Nema sikoly vagy milyen propaganda film is oriasi megtevesztes volt, sokkal kesobbi terhesseget mutattak benne, mint amin meg elvegeznek itthon nem eü.-i okokbol abortuszt.

 

Ehh, lassan raszokom a 'kiabalasra', annyira nem olvasnak az emberek :(