Százból csak tizennyolcan segítenek

Száz emberből csak 18 segít vészhelyzetben. Nem mer, vagy egyszerűen nem tud, pedig néhány egyszerű dolog is életet menthet – akár a mobilunk.
Mobillal segíthetünk baleset utánBizonytalanok vagyunk – nem csinálunk ilyet minden nap – csak 18 százalékunk tudna segíteni a balesetet szenvedetteknek egy friss felmérés szerint, a többiek legfeljebb mentőt hívnak. Ami viszont a legdurvább, hogy az emberek 12 százaléka egyszerűen elhajt, nem segít, ott hagyja, ha valaki vérzik vagy segítségért kiált, akkor is. „Engem egyszer csak úgy fellökött egy ember az utcán Pécsett pár évvel ezelőtt – meséli a 28 éves Kata. – Kicsit megütöttem magam, hiszen elestem, de nem ez volt benne a legrosszabb, hanem az, hogy fényes nappal simán elmentek mellettem az emberek, rám sem néztek, nem segítettek fel.” Kata aztán zokogva ment tovább, végül egy néni az utcán annyira megsajnálta, hogy adott neki egy zsebkendőt. „Az akkor annyira jólesett, hogy azóta is hálásan gondolok az ismeretlen kendős nénire” – teszi hozzá Kata.

Szóval 12 százalék lelép, 59 százalék mentőt hív – de mit csinál a maradék 39 százalék? „Egyszer a busz, amint utaztam, belehajtott egy autóba – meséli egy fiatal srác. – Nagyot fékezett, dőltek az idősebbek, többen megütötték magukat és véreztek is. Megdöbbentő volt, hogy miután kinyílt a buszajtó, nagyjából mindenki, akinek nem esett baja, leszállt, és szinte elmenekült. Egyetlen férfi maradt ott, aki segített a sérülteknek. Persze én is csak álltam, és néztem, hogy mit is kéne csinálni, de legalább ott maradtam.”

Akinek jogosítványa van, az elméletben tud segíteni, bekötözni, újraéleszteni, stabil oldalfekvésbe tenni. Persze, elméletben. Őszintén szólva – nem vagyunk rá büszkék – mi bizony inkább azonnal a mentők számát tárcsáznánk, ami jól is van, de utána nem biztos, hogy profin fel tudnánk lépni, ha sebesült emberek hevernének körülöttünk. Ez akkor derül ki, amikor benne vagy egy helyzetben, az is lehet, hogy azonnal pattannánk, és felelevenítve a tanfolyamon tanultakat, többet tudnánk segíteni, mint gondoltuk.

Az első három-négy perc  döntő baleset után, akkor még egy szupermeghajtású mentő sem érhet a helyszínre, tehát valamit tenni kell. Ebben segíthet egy új mobiltelefon-alkalmazás, amit az Országos Mentőszolgálat és egy egészségportál közösen fejlesztett ki. Magyar nyelvű, ingyenes, és megmondja, mit tegyünk a mentők érkezéséig. Itt az ideje, hogy felfrissítsük az elsősegély-nyújtási ismereteinket, hiszen mi is örülnénk, ha baj esetén jönne valaki, aki nem hagy minket cserben…

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

aletta 2012-09-09 07:40

Sajnos nagyon kevés a segítőkész ember. Nagy részük csak bámul (nincs rá jobb szó). Egy nénihez én is odamentem, mert a kerítésbe kapaszkodva imbolyogva ment, az emberek meg simán elmentek mellette, szerintem azt hitték részeg. Szegénykém  olyan hálás volt, egyből azzal kezdte, hogy nehogy azt higgyem részeg, csak cukorbeteg. Szerencsére pár lépésnyire laktam, vittem neki vizet, meg kockacukrot. Pár perc múlva jobban lett.

Torolt_felhasznalo_118041 2012-09-09 07:38

A segíteni tudáshoz, legalább annyira szükség van az önismerethez, mint az élet bármely területén, ahhoz, hogy valamennyire, boldogan és elégedetten éljünk... :)

Torolt_felhasznalo_118041 2012-09-09 07:36

Háát, hogy milyen segítséget tudsz nyújtani, ha ennyire figyelmetlen vagy és utólag megítélsz egy helyzetet és lelkiismeret furdalást okozol...? És ha ettől, súlyos lelkiválságba kerül fórumozó társunk? 

Vannak olyanok, akiknek valóban jobb ha nem akarnak segíteni... bár egy telefon hívással talán még nem ártanak...!  

Torolt_felhasznalo_118041 2012-09-09 07:32

A lélekjelenléttel van a baj... egy ilyen helyzetből de rül ki, hogy milyen és mennyi vagyok mint ember... és hogy mire neveltek a szüleim... egy kicsit ez is belefér, bár felnőttként már változtathatunk, ha akarunk...

 

Lillaréka 2012-09-09 07:23

Bocs.. nem néztem, hány perce van fent a cikk.
Azt hittem már tegnap óta. 

Viszont erre a témára ugrok....
Toltam már én is lerobbant autót, terhesen, és a lépcsőház kapuban ácsorgók, meg röhögtek azon, hogy kinlódok.
Apukám a mult héten robbant le egy forgalmas úton. Egyedül tolta le a berlingot az útról, szintén senki sem állt meg segiteni. Mázlijára a párom autószerelő barátja, fél órán belül ott volt a tréllerrel és segitett.

 

Amugy én a nénidet, biztos átvittem volna a mentőkhöz. Nem biztos, hogy tudta mit beszél. 

Filemon 2012-09-09 07:13

Ez a cikk csak kb. 10 perce van fent, és vasárnap reggel van.

 

De tényleg kevesen segítenek. Kerültem már bajba én is. Nem rosszul voltam, hanem egy értelmi fogyatékos (tényleg az), aki valamilyen oknál fogva szabadon kószál a városunkban, belém kötött. Konkrétan megpróbálta megfogni a fenekemet, és mivel nem engedtem, feldühödött. Az lett a vége, hogy nagy pocakkal futnom kellett előle, ő meg jött utánam kiabálva. Mindezt fényes nappal, posta, rendőrség és piactér közelében, és senki nem jött oda, senki nem szólt rá, csak bámulták, ahogy futok nagy pocakkal.

 

Múltkor a kánikulában a játszótéren megláttam egy nénit, aki úgy haladt, hogy minden létező tárgyba belekapaszkodott, méterenként állt percekeig, nagyon úgy tűnt, hogy rosszul van. Szintén senki nem mozdult, pedig tele volt a játszótér szülőkkel. Odamentem, hogy rosszul van-e, tudok-e segíteni, esetleg hívjak-e mentőt, vagy átkísérjem-e hozzájuk (szemben van a mentőállomás), de mindent visszautasított, és állította, hogy jól van. Na, hát itt én is ráhagytam a dolgot, erőszakkal mégse segíthetek.

Lillaréka 2012-09-09 06:58

Elég szomorú.
Bár szerintem az arány ennél sokkal rosszabb, csak nem merték felvállalni, hogy NEM, nem segitek egy bajban lévőnek.
A segitők aránya kb 2-3% lehet.Abban benne van azoké is, akik előkotorják a mobiljukat és mentőt hívnak.
A lányom mesélte, nemrég történt, hogy elesett egy idős bácsi bringával. Forgalmas utcán. Ő ment oda egyedül, próbálta felsegiteni a bácsit és hívott mentőt. Mind a 45 kilójával kinlodott az emberek meg bámulták, vagy elmentek mellette. Végül egy idős néni, ment oda segiteni.
DE számtalan ilyen és ehhez hasonló példát tudnék írni.
Miért vagyunkk közönyösek??

Érdekes, az is, hogy a celeb cikkekhez azonnal érkezik hozzászólás.
Én általában nem szoktam cikket kommentálni, de ma reggel, feltünt, hogy ehhez a cikkhez még nem érkezett hsz.
Kiváncsi lettem hány forumozót érdekel a téma

Nők Lapja Cafe 2012-09-09 06:58

Száz emberből csak 15 segít vészhelyzetben. Nem mer, vagy egyszerűen nem tud, pedig néhány egyszerű dolog is életet menthet - akár a mobilunk.

Nők Lapja Café: Százból csak tizennyolcan segítenek

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>