Egészség

Árt a lábaidnak az egész napos gubbasztás

Nincs mit tenni, egész nap egy helyben ülök a munkahelyemen – tévedés! Bár többségünk a mindennapjai nagy részét a munkahelyén asztal mögött, vagy állva-futkosva tölti, már napi pár perces odafigyeléssel sokat tehetünk a visszerek kialakulásának megelőzéséért.

Rengeteget ülünk egy helyben, és kérdés, mennyire figyelünk oda arra, hogy ez nem tesz jót lábaink egészségének – derült ki egyértelműen a Szép lábak rovatunkban készült nagy visszértesztből. A Nők Lapja Cafén közel egy éve folyamatosan futó felmérést – amely így nem reprezentatív – közel 16 ezer nő töltötte ki, és a válaszok alapján egyértelmű, hogy a többségük – manapság oly jellemző módon – ülő/álló életmódot folytat, vagyis szinte az egész napját az asztal mögött tölti.

Árt a lábaidnak az egész napos gubbasztás

Egészen pontosan a tesztet kitöltő nők több mint harmada – közel 36 százaléka – válaszolta azt, hogy naponta 4–8 órát ül vagy áll. De még ennél is többen vannak azok – a válaszadók 37,3 százaléka! –, akiknél ez az időtartam naponta 8 óránál is több! Csak 14 százalék tölt 4 óránál kevesebbet úgy, hogy nem lógatja vagy nem terheli állás közben a lábát. Majdnem ugyanennyien még azzal súlyosbítják a több mint 8 órás egy helyben állást/ülést, hogy mellette „rendszeresen utaznak autóval, vonaton vagy repülőn” – olvasható a tesztben.

Nem véletlen tehát, hogy egy tavalyi felmérés szerint a krónikus vénás elégtelenség Magyarországon a lakosság 10-15 százalékát érinti, és sokaknál egészen súlyos szövődményekig fokozódik a betegség.

A teszt egy másik kérdése arra vonatkozott, hogy akik ülő/álló életmódot folytatnak – vagyis nemigen sportolnak, és jellemzően ülőmunkát végeznek, vagy naponta több mint 6 órát állnak –, azok mióta ragadtak benn ebben a mozgásszegény rutinban. Kiderült, hogy 58 százalékuk több mint 10 éve így él, de még 19 százalék válaszolta azt, hogy 3–10 éve görnyed vagy áll nap mint nap.

Nyilván nem tudunk mit tenni azzal, hogy a munkánk miatt a nap nagy része az irodában telik, viszont sokat számít, ha közben odafigyelünk arra, hogy átmozgassuk tagjainkat. Az elgémberedett, lógatott lábak vénáiban pang a vér, de időnként csak annyit tegyünk meg, hogy felállunk, járkálunk egyet, és közben jó mélyeket lélegzünk! Sőt már az is számít, ha az asztalunk mögött ücsörögve kinyújtjuk mozdulatlan lábainkat, és párszor körözünk a lábfejünkkel.

Aki még tudatosabban szeretne tenni lábai egészségéért, itt olvasson tovább a vénás tornáról!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top