Egészség

Hogyan tegyük jobbá a világot fél nap alatt?

Minden gyermek hisz a csodákban, s abban, hogy képes megváltoztatni a világot. Ahogy azonban felnövünk, elveszítjük a hitünket a csodákban és abban is, hogy cselekedeteinkkel hatást gyakorolhatunk a világra. Azonban tévedünk! A világ jobbá tételéhez nincs szükség varázserőre, bárkinek a kezében van a lehetőség, hogy akár egyetlen perc alatt szebbé, jobbá, boldogabbá tegye valaki számára. Az ENSZ közgyűlésének 2011-es határozata alapján 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja.

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, egy kromoszómahibára vezethető vissza. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a Down-szindróma szinte egyidős az emberiséggel, pontos kiváltó okai azonban ma sem ismertek. Ami a vizsgálatok alapján valószínűnek tűnik, az az, hogy az anya ivarsejtjeinek öregedése összefüggésben állhat a Down-szindróma esélyével.  Napjainkban minden 600–850. születésre esik egy Down-szindrómás újszülött.
A Down-szindróma nem gyógyítható, de a vele járó elváltozások a fejlettebb diagnosztikai és gyógyítási módszereknek köszönhetően (pl.: szív- és emésztőszervi betegségek) kezelhetőek. Ennek eredményeként az utóbbi években a Down-szindrómások átlagéletkora jelentősen nőtt (akár 70 évig is élhetnek), életminőségük javult.

A Down-szindróma legismertebb tüneteként mutatkozó neurológiai elváltozások mértéke esetenként változó lehet. Számos Down-szindrómás ember élhet az egészségesekét megközelítő életet, de még a súlyosabb állapotúaknak is lehetőségük van arra, hogy felnőttkorukban munkát vállaljanak, és egy közösség tagjaként boldog, teljesebb életet éljenek. Ehhez a Down-szindrómásokat segítő civil szervezetek már megteremtették az alapot. Az ország egész területén működnek olyan közösségek és otthonok, ahol a Down-szindrómások életének teljesebbé tétele a cél. Sajnos a Down-szindrómásokkal foglalkozó szervezetek folyamatos forráshiánnyal küzdenek. Az általuk patronáltaknak a világot jelentő közösséget nehezen, hónapról hónapra tartják fent, így minden segítség – legyen az anyagi vagy személyes jellegű – hatalmas jelentőségű számukra.

Cégünk, az AbbVie egy betegközpontú, újító szemléletű elhivatott biogyógyszer-vállalat, és küldetésének tekinti, hogy kutatási eredményeivel olyan megoldásokat teremtsen, melyek jobbá tehetik a világot az emberek számára. Amikor munkatársaimmal a vállalat magyar leányvállalatának egyéves születésnapi ünnepségét terveztük, arra gondoltunk, mi lenne, ha valami olyan különleges dologgal ünnepelnénk, amivel nemcsak magunknak, de másoknak is örömet okozunk. Ekkor találtunk rá a Down Alapítványra, melynek munkatársa meghívott minket egyik otthonukba. Itt kollégáink egy vidám nap keretében megismerhették az otthonban élőket, és ajándékként vidám virágmintákat festettek szobáik falára. Az együtt töltött idő mindannyiunk számára felejthetetlen élményt adott. Az otthon lakói csillogó szemekkel figyelték munkánkat és kitörő örömmel vették birtokba megszépült szobáikat, munkatársaink pedig hatalmas energiát merítettek abból a szeretetből és hálából, amit frissen szerzett, Down-szindrómás ismerőseiktől kaptak” – mondta el dr. Jakab Zoltán, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója.

“Nagy örömmel fogadunk minden segítő szándékot, legyen az anyagi vagy akár személyes jellegű. Bár a személyes látogatás mindkét fél számára kézzelfoghatóbb, jelentőségteljesebb. A Down-szindrómások alapvetően nagyon barátságosak, érdeklődőek. Jutalomnak minősül, ha egy közösség tagjai meglátogatnak minket, esetleg fél napot itt is töltenek. Ez egy “plusz”, amit mással nem lehet pótolni. Rendszeresen szervezünk számukra  programokat, ahol integrálódhatnak a társadalomba, de egy ilyen pár órás közvetlen együttlét azonnali örömforrást jelent. Az együtt végzett munka vagy a közös játék, alkotótevékenység mindkét fél számára élményt jelent, s új színt visz a megszokott hétköznapokhoz képest. Aki nem ismer személyesen Down-szindrómával élőt, el sem tudja képzelni, mit jelent számukra egy mosoly, egy simogatás, vagy bármilyen  apró figyelmesség. A legutóbb nálunk járt AbbVie munkatársai a természet ihlette mintákkal, virágokkal és “tájképekkel” festették ki a fiú- és lányszobák falait. Maga a munka is izgalmas volt bentlakóink számára, de az elkészült, megújult szobákról szóló »terefere« a mai napig aktuális téma a fiatalok körében – nyilatkozta Veperdiné Scholz Mária, a Down Alapítvány Átmeneti és Napközi Otthon vezetője. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top