Eperből gyártanának napvédőt

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha a tudósoknak igazuk van, akkora jövőben eperből készülhetnek majd a fényvédő kencék.
2012. 08. 08. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Az eper megvéd a káros napsugaraktólEgy olasz és spanyol tudósokból álló kutatócsoport felfedezte, hogy az eperkivonat védelmet nyújt a káros ultraibolya sugárzás ellen és csökkenti a túlzott napozás okozta károsodást a bőrben.

A szakemberek emberi bőrből vett sejtkultúrákba juttattak különböző koncentrációjú eperkivonatot, majd olyan dózisban tették ki ultraviola fénynek, ami megfelel 90 percnyi napozásnak a francia Riviérán. Az eredmények azt bizonyították, hogy a kivonat, különösen a – 0,5 milligramm/milliliter koncentrációjú – hatékonyan véd az UVA sugarak ellen és segíti a bőrsejtek túlélését.

A kutatók most egy eperkivonat-alapú napvédő készítmény kifejlesztésén dolgoznak, mely azt a pigmentet is tartalmazza majd, mely a gyümölcs piros színét adja. „Ezek a vegyületek fontos gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek” – emelte ki egy sajtónyilatkozatában a kutatás egyik vezetője, Sara Tulipani.

Hogy az eperkivonatos fényvédők mikor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre úgy tűnik, a jövő leégés elleni csodaszerének tartott csokinak vetélytársa akadt.


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások