2017. 08. 19. Huba

Az 5 legfeleslegesebb testrészünk

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az emberi testnek van néhány szükségtelen része. Ezekre a szervekre vagy struktúrákra valójában már nincs szükségünk, vagy oly mértékben elcsökevényesedtek, hogy már nem szolgálják eredeti funkciójukat.
2012. 08. 04. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Charles Darwin ezeket az emberi anatómiai jegyeket az evolúció bizonyítékának tartotta. A biológusok végül az egyik fajnál megtalálható csökevényes testrészeket más fajok működő testrészeivel hasonlítotték össze, és kimutatták, hogy két különben eltérő élőlény közös őstől származik. Íme, az öt legfeltűnőbb elcsökevényesedett emberi testrész!

Az 5 legfeleslegesebb testrészünk

Féregnyúlvány

Ez a vastag- és a vékonybél találkozásánál elhelyezkedő kisméretű nyúlvány már nem segíti az emésztést, és senkinek sem hiányzik, akiből már eltávolították. Egy 2009-es tanulmány szerint azonban a féregnyúlvány mégis hasznos lehet, mert a jótékony bélbaktériumokat raktározza, amelyek hasmenés esetén a bélrendszerbe áramolva megmentenek bennünket.

Az 5 legfeleslegesebb testrészünkFarokcsont

A nagyapának nem volt farka, de ha elég messzire visszamennénk a családfán, őseinknek még igen. A farok a többi emlősnek az egyensúlyozásban nyújt segítséget, de amikor az ember felegyenesedett, haszontalanná vált és elcsökevényesedett.

Férfimellbimbó

A férfiaknak azért van mellbimbójuk, mert az anyaméhben a 9. terhességi hétig a fiú és lány magzatok fejlődése azonos, a mellbimbókezdemény is kialakul ekkorra. Érdemes belegondolni, hogy egyes férfiak is képesek tejtermelésre, és a férfiakban is kialakulhat emlőrák.

Szőrmerevítő izom

A libabőr nem csupán a hidegre figyelmeztet bennünket. Sok élőlény esetében a szőrmerevítő izmok félelem és támadás hatására aktiválódnak, amitől a szőrök felegyenesednek, nagyobbnak és ijesztőbbnek láttatva tulajdonosukat.

Bölcsességfogak

A kutatók szerint egykor lehetett valamilyen szerepük, mára azonban annyira összezsugorodott az állkapcsunk, hogy a bölcsességfogaknak nem maradt hely. Az is lehet, hogy a fogápoláshoz is köze van a dolognak. A fogmosás előtt a fiatal felnőttek sok fogukat elveszítették, így a megjelenő bölcsességfogak jól jöhettek.

 


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

payaboy 2012-08-06 16:57

Volt farka az őseinek.

Amarynda 2012-08-05 14:51

A te oseidnek miert nem volt farka?

Catilina 2012-08-05 14:38

A csajról a képen eszembe jutott a South Parknak az a része*, amelyik a nővér töppedtiker-szarkómájáról szól. Valószínűleg ez a csaj egy leoperált töppedtiker. Mi más lehetne?

 

____

 

*Aki nem tudja hová tenni:

http://indavideo.hu/video/South_Park-A_toppedt_ikerszarko mas_apolono

 

Torolt_felhasznalo_741718 2012-08-05 10:52

Nem ez a legnagyobb baj. Mármint, hogy átvesz máshonnan egy cikket. Még az sem, hogy sokkal korábbi a másik megjelenés, hiszen ez a téma mindig érdekes, nem aktuálhír.

Az a baj, hogy nem adja meg a forrást, simán tálalja mint saját anyag. Szakmai etika meg ilyesmi?

tamtamtam 2012-08-05 07:47

:D

 

Szerintem az nlc-sek már csak a fordítottat másolják. Többet nem nézek ki belőlük.

payaboy 2012-08-05 00:11

Július 11. Nyertem?

 

Vajon ilyenkor az eredeti cikket fordítják, vagy a már lefordítottat másolják?

tamtamtam 2012-08-04 23:49

Itt meg egy július 13-i:

 

http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=25784&Itemid=31