Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

Ha a kismama dolgozik a terhessége utolsó hónapjában, az ugyanolyan káros, mintha dohányozna.
Ha a kismama dolgozik a terhessége késői szakaszában, az épp olyan rossz, mintha egyik cigarettáról a másikra gyújtana – ezt támasztja alá több kutatás is.
Mint írják, a végig dolgozó nők babája alacsonyabb születési súllyal jön világra, mint azoké, akiknek volt alkalmuk „rápihenni” a nagy napra. A különbség nem is kicsi: mintegy fél kiló azokhoz képest, akiknek édesanyja a hatodik és nyolcadik hónap között otthon maradt.

 Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

A University of Essex kutatása három nagyobb tanulmányból is merít, ezek közül kettőt az Egyesült Királyságban, egyet az Egyesült Államokban publikáltak. Azt pedig számos korábbi kutatás igazolja, hogy az alacsony születési súly növeli a későbbi egészségügyi problémák kockázatát és számos egyéb hátrányt okoz. A pici babák általában lassabban fejlődnek, sőt később rosszabbul teljesítenek az iskolában is.

Minél idősebb korban szül az édesanya, annál nagyobb szüksége van a pihenésre: a 24 év alattiaknál a munkavégzés nem okozott hátrányt. A nők egyébként átlagosan tovább dolgoznak ma, mint húsz évvel ezelőtt.

A kutatás nyomán többen azt javasolják, hogy a várandósok szabadon dönthessenek arról, meddig dolgoznak, és ne kelljen mindenféle trükkhöz folyamodniuk azért, hogy nyugalomban várhassák a babájukat.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Werbunga 2012-08-01 08:21

Szerintem ez munka-, egyén- és állapotfüggő. 35 évesen szültem első, egyben egyetlen gyermekemet. A munkából hazavezettem, leraktam a kocsit és elmentem szülni. Na és? Ha engem egy egészséges terhesség egészséges vége és a szülés nem viselt meg, akkor valószínüleg a nők zömét sem. Nyilván, ha valakinek az egészségi és a lelki állapota inkább a pihenést kívánja, az nem így tesz (már ha egyáltalán megteheti). De károsnak azért nem mondanám! A terhesség alatti cigizéssel való hasonlítgatást meg egyenesen baromságnak tartom: a két "tett" nincsen azonos "súlycsoportban".:-(

Jajulálá 2012-08-01 08:17

Munkahelye válogatja... Ha egy sz@r munkahelyről van szó, akkor tök mindegy, férfi, vagy nő, terhes vagy terhetlen, 9. vagy 1. hónap, sokkal károsabb mint napi egy doboz cigi...

Torolt_felhasznalo_544962 2012-08-01 08:09

na milyen jó, hogy ez csak a világ kenyelmes reszeben van így.. a többiben, meg simán elnek es szülnek a nők...

szerintem meg az az igazán káros a babára, ha nicns mit eni, hol lakni stb... a föld javareszen ugyanúgy dolgoznak az egeszseges nők.
hja, hogy nem 4 kilós lesz a baba,c sak 3??? de legalább meg lehet szülni..

bobi80 2012-08-01 07:53

én a 36. héten még melóztam, azóta itthon rostokolok, jó hülyén is érzem magam tőle, plusz itthon is folyton teszek-veszek, mászkálok, és a baba még így a 40. hét végén is bent csücsül boldogan...Ja, és normális méretei vannak az uh szerint, a szülési súlyát mondjuk tény, hogy még nem tudom. :)
Egyébként szerintem, hacsak nem veszélyeztetett valami okból a kismama, jobb, ha aktívkodik, legalábbis nekem sokkal könnyebb, jobb a bőrömben tőle...

szőlő 2012-08-01 07:43

Én a 36. héten hagytam abba a munkát...és időre született 4460 g-os volt a babám. Úgyhogy baromság.

Sapiro 2012-08-01 06:17

Lehet benne valami. Én szinte az irodából mentem szülni, három héttel a kiírt időpont előtt.:'(

Talán ha hamarabb abbahagyom a munkát, és többet pihenek, nem siet úgy a gyerkőc. Szerencsére egészségesen született, de nem volt valami óriásbébi.:)

DanceWithTheDead 2012-08-01 00:24

Baromság!

Nők Lapja Cafe 2012-08-01 00:24

Ha a kismama dolgozik a terhessége utolsó hónapjában, az ugyanolyan káros, mintha dohányozna.

Nők Lapja Café: Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>