Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha a kismama dolgozik a terhessége utolsó hónapjában, az ugyanolyan káros, mintha dohányozna.
2012. 07. 31. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Ha a kismama dolgozik a terhessége késői szakaszában, az épp olyan rossz, mintha egyik cigarettáról a másikra gyújtana – ezt támasztja alá több kutatás is.
Mint írják, a végig dolgozó nők babája alacsonyabb születési súllyal jön világra, mint azoké, akiknek volt alkalmuk „rápihenni” a nagy napra. A különbség nem is kicsi: mintegy fél kiló azokhoz képest, akiknek édesanyja a hatodik és nyolcadik hónap között otthon maradt.

 Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

A University of Essex kutatása három nagyobb tanulmányból is merít, ezek közül kettőt az Egyesült Királyságban, egyet az Egyesült Államokban publikáltak. Azt pedig számos korábbi kutatás igazolja, hogy az alacsony születési súly növeli a későbbi egészségügyi problémák kockázatát és számos egyéb hátrányt okoz. A pici babák általában lassabban fejlődnek, sőt később rosszabbul teljesítenek az iskolában is.

Minél idősebb korban szül az édesanya, annál nagyobb szüksége van a pihenésre: a 24 év alattiaknál a munkavégzés nem okozott hátrányt. A nők egyébként átlagosan tovább dolgoznak ma, mint húsz évvel ezelőtt.

A kutatás nyomán többen azt javasolják, hogy a várandósok szabadon dönthessenek arról, meddig dolgoznak, és ne kelljen mindenféle trükkhöz folyamodniuk azért, hogy nyugalomban várhassák a babájukat.
Olvass tovább

Hozzászólások

szemu 2012-08-03 19:49

Nem okolom ém a munkát, hisz semmi bajom nem volt. Irodában dolgoztam, és még azt sem mondtam, hogy egésznap ültem, hisz ügyfeleztem. Gyalog jártam a munkába, ami kb 4-5 percre van a lakásunktól. Eleinte ebdelni is hazajártam, a vége felé már inkább vittem magammal az ebédemet. Volt az iróasztalom alatt egy kis "szék", hogy ne lógassam egész nap a lábamat, ha ülök.

 

Sajtésem van arról, hogy mi történhetett, de ezt inkább nem írom ki ide. Mivel csak feltételezés, és bizonyítani nem tudom....

Werbunga 2012-08-03 19:24

Ezt senki sem vitatta. Csak annyit mondtam, hogy ezért nem feltétlenül a munkát kell okolni.

szemu 2012-08-03 19:17

Ezt nem csak 40 felett okozhatja bármi, hanem bármelyik életkorban, Vannak dolgok, amik nem védhetők ki, sem otthon ülve, sem a munkahelyen dolgozva. 40 felett viszonz sokkal több vizsgálatot jártam végig, mint 27. és 30.  évesen. Nem negyven felett vállaltam az első gyermekem, de a veszteség bármely korban megvisel egy anyát (vagy leendő anyát) ha elveszíti a gyermekét.

 

TiaMaria 2012-08-02 16:56

Egyik sem normális 

évi* 2012-08-02 16:50

De jó kis összetartó családod van! :-)

 

Most mindenre magasról tojni, napi rutinra is, csak épségben kikerüljön onnan az a kisbaba időben! :-)

Werbunga 2012-08-02 16:15

40 felett ezt bármi okozhatja, nem kell a munkára fogni! Pláne nem másfél-két hónappal a tervezett szülés előtt!

szemu 2012-08-02 15:34

Remélem a mostani lapok már jobbak lesznek!

 

Most vagyok a 31. hétben, és ismét kisfiút várunk. Most nem dolgozom, táppénzen vagyok. Nagyon nehezen szoktam meg, hogy nincs a napi rutin, és több hónapig hiányzott a munkám, a kollégák, a légkör, ami ott volt, és amit már megszoktam. Eleinte naponta arra sétáltam, de mivel most pihennem kell, mert kicsit nyilik a méhszájam, így "szobafogság" van. Na ez még rosszabb, de próbálom magam lekötni. Kézimunkázás, olvasás, és persze mindig elalszom napközben is.

 

Így kipróbáltam mindkét verziót, munkával töltve, és itthon is. 

Az előző jobban tetszett, a végkifejlettől eltekintve.

Bár most szünet van, a gyerekeim itthon vannak ezt is élvezem. Sokat beszélgetünk, és mivel már nagyok, sokat segítenek. "Kímélnek" a szó legszorosabb értelmében. Bevásárolnak, porszívóznak, teregetnek, vasalnak. Ami eddig az én feladatom volt, most megcsinálják helyettem. A nagylányom segít főzni, Én irányítom, Ő pedig főz, így közben tanulja is.

Most ennek is van jó oldala.