Egészség

Még a ruhánk is legyen UV-szűrő?

Itt az új őrület, az UV-szűrő ruha, de minek, ha még sosem égtünk le póló alatt? A bőrgyógyász segítségével megmagyarázzuk.
UV-szűrő szoknya a strandra forráds: Kids Kaper
UV-szűrő szoknya a strandra
Forrás: Kids Kaper

Nem elég, hogy kenjük magunkat fényvédőkkel, sapkát és UV-szűrő napszemüveget hordunk, itt a legújabb őrület, az UV-szűrő ruházat. Nemcsak külföldön, de már nálunk is árulják netes boltokban és az egyik túrafelszereléseket áruló üzlethálózatban, de kérdés, mire jó, hiszen nekünk még sosem sikerült ruha alatt leégnünk. Az UV-védő bikini különösen értelmetlen jószágnak tűnik.

Az amerikai ABC News letesztelt egy 50 faktoros férfipólót és egy 20 faktoros, gyerekeknek való kapucnis pulcsit, és mindkettő pont úgy szűrt, ahogy a gyártó ígérte. Úgy néz ki viszont, hogy a hagyományos mosószer a makacs foltok mellett az UV-védelemhez használt anyagot is „kihozza”, ugyanis a hatás pár mosás után csökkenni kezdett.

A sima fehér póló tényleg nem szűr

„Jó az elv, hogy öltözettel védekezzük az UV sugarak ellen, a beduinok is ruhával borítják a testük szinte teljes felületét” – mondta el nekünk dr. Asbót Júlia bőrgyógyász, aki már hallott az UV-védő ruhákról.

Azt is megtudtuk, hogy nem védi meg a bőrünket egy sima fehér póló az UV sugaraktól. Ráadásul a hőség idejére ajánlott fehér ruhákon jobban átjutnak a sugarak, mint egy feketén. Ezzel együtt egy átlagos bőrű ember háta mégsem fog leégni a póló alatt normális körülmények között.

Kinek jó?

„Az UV-védő ruha főleg azoknak lehet hasznos, akik nem szeretik kenegetni magukat, például gyerekeknek, férfiaknak – magyarázta a bőrgyógyász. – Az érzékeny bőrűeknek is hasznos lehet, vagy olyanoknak, akiknek bőrgyógyászati problémájuk volt, mégis szeretnének kimenni a napra, és persze a vízi sportok szerelmeseinek, horgászoknak is jó szolgálatot tehet.” A különösen érzékeny bőrűeknek azért érdemes rákérdezniük, milyen módszerrel garantálják ezt a fajta védelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top