Egészség

Csak a filmekben nehezek a nehéz napok?

Egy kutatónő kiakadt, mert szerinte negatívan mutatják be a "nehéz napokat" a filmek, pedig Ashton Kutcher még menstruációs DVD-t is készít Natalie Portmannek.

Csak a filmekben nehezek a nehéz napok?Megszületett a világ legcsajosabb témájú könyve: egy amerikai kutatónő arról írt, hogyan ábrázolják a hollywoodi filmek és sorozatok a menstruációt. Az írónő arra a következtetésre jutott, hogy túltengenek a drámai, gusztustalan, ijesztő vagy ciki jelenetek, pozitívan viszont nagyon ritkán mutatják be ezt a havi eseményt.

Démoni energiák szabadulnak fel?

Az egyik leghorrorisztikusabb jelenet a Stephen King regényéből készült Carrie című filmben látható: a főszereplő lánynak az iskola zuhanyzójában jön meg először, de nem érti, mi történik vele, és amikor az osztálytársai meglátják, kinevetik, majd tamponokkal és szárnyas betétekkel hajigálják meg. Ekkor törnek elő belőle először a pusztító, emberfeletti energiák. A Family Guy című rajzfilmsorozatban pedig a világ leggusztustalanabb dolgának nevezi a menstruációt a család legkisebb fia, amikor először olvas róla.

Az írónő attól tart, hogy ezzel feleslegesen sulykolják a nőkbe a negatív élményeket, noha valljuk be: nekünk sem jut eszünkbe túl sok pozitívum a dologról. Megszoktuk, túléljük. Abban mégis igaza lehet a szerzőnek, hogy nem szerencsés azt sugallni, hogy a menstruáció kínos, vagy éppen ciki. Azzal a pszichológusok is egyetértenek, hogy a tinilányok számára még nagyon fontosak a pozitív visszajelzések.

Bezzeg Ashton!

Ismerünk pozitív jelenetet is, a Csak szexre kellesz című romantikus vígjátékban például Ashton Kutcher menstruációs zenemixet készít Natalie Portmannek és a vele „szinkronban vérző” és szenvedő barátnőinek. A hősszerelmes még azzal is biztatja a csajokat, hogy ez a női lét része, ami csodálatos dolog.

Csak a filmekben nehezek a nehéz napok?

Pozitív példaként említhetjük azt is, amikor a Kaliforgia című sorozatban a szexmániás David Duchovnyt nem tartja vissza, amikor megtudja, hogy a partnerének megvan. Mi a sorozat egy másik jelenetére szavaznánk, amiben egy férj veszi minden dráma nélkül azt az akadályt, hogy meg kell szerelnie a vécét, amelyben a felesége tamponja okozott dugulást…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top