Egészség

“Elvigyük-e a babánkat afrikai nyaralásra?”

Gyerekkel vagy anélkül utazzunk? Ez nem is kérdés, ha kisbabánk van. De szabad-e vele külföldre menni egyáltalán? Dr. Gyarmati Andrea szerint kockázatos.

„Van egy meseszép, egészséges másfél éves kisfiam, Sándor. A papája szeretné, ha idén nyáron hárman elmennénk Tunéziába, ami csodálatos, csak én aggódom! Tavaly nyáron még igazán kisbaba volt Sanyi, akkor csak árnyékban engedtem a napon lenni, de idén nem tudom, főleg Afrikában. Doktornő, hogy csináljam, hogy ne legyen baja a naptól? Ön szerint mehetünk nyaralni?”

Dr. Gyarmati AndreaEgy meseszép kisfiú anyukájának lenni nagyszerű dolog. Bizonyára férje is így érez, sőt szerintem ő még önre is nagyon büszke. Ezért szeretné önöket, a feleségét és kisfiát megmutatni a világnak, és a világot is az önök lába elé helyezni. Az elmúlt időszak, a csecsemő- és újszülöttkor, és amíg Sándort várták, bizonyára nem az utazgatás, a nyaralások időszaka volt. Megértem hát, hogy férje menni szeretne, világot látni, pihenni, és persze önöket is maga mellett tudni.

Én mégis ellene szavaznék ennek az utazásnak. Azt írja, tavaly csak azt engedte, hogy az árnyékban legyen Sándor, amit nagyon helyesen tett. A közvetlen napsütés valóban nem kisbabáknak való. Nincs ez másfél éves korban sem máshogy. Nem tudom, tavaly merre jártak, de soraiból arra következtetek, itthon töltötték a nyarat. Kedves Anyuka! Megértem, hogy hosszú idő telt el nyaralás nélkül, és a férje menni szeretne. Szerencsére meg is engedhetik maguknak, hogy utazzanak. Én viszont úgy gondolom, ennyi idős korban a gyereknek mindegy, hol van, hol tölti az időt. A Balaton partja, az uszoda és Tunézia között nincs még különbség. Ha ott vannak, akiket szeret, és akik őt szeretik, teljesen mindegy, hogy a Föld melyik pontja az.

Mind az odautazás, mind a szállás és az étkezés sok odafigyelést igényel. A repülőút sok nyűggel járhat, ha kisgyerekkel utazunk. A napsütés is nyilván sokkal erősebb, mint idehaza. Azt sem tudom, hogy betegség, rosszullét esetén hová tudnak fordulni. Tudom, a világ felgyorsult, nagy a jövés-menés. De a magam részéről ezt nem támogatom, és úgy vélem ehhez egy másfél éves még túl kicsi. Szüksége van a stabilitásra, a biztonságra. A megszokásaira. Nagyon érzékeny még a változásokra, még ha nem is tud tiltakozni, még ha látszólag jól el is van az utazáskor. Később elalvási nehézségekben vagy magatartásbeli gondok formájában jelentkezhet baj.
Egy családban persze mindenki szempontjait jó lenne mindig figyelembe venni. Beszéljék át még egyszer a dolgot. Talán sikerül köztes megoldást találniuk.

Kíváncsi vagy, mit tanácsol még Gyarmati Andrea a kisgyermekeseknek? Itt elolvashatod!

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top