Egészség

El lehet hízni az anyatejtől?

Bár az anyatej a lehető legjobb összetételű táplálék egy babának, van, aki még ettől is aggódik. Dr. Gyarmati Andrea szerint nem teljesen alaptalanul.

„El lehet hízni az anyatejtől? Kisfiam két hónapos és egyre pufókabb. Ön szerint ehet, amennyit akar?”

Igen is meg nem is a válasz a kérdés első részére. Mint minden tápláléktól – és ha valami igazán tápláló, az aztán tényleg az anyatej –, amit a kelleténél többször vagy nagyobb mennyiségben, vagy többször is és többet is eszünk, attól bizony kicsi is, nagy is hízásnak indul. Ha azonban az a kérdés, hogy normál adagok normál mennyiségben hizlalhatnak-e egy két hónapos csecsemőt, arra az a válaszom az, hogy nem.

El lehet hízni az anyatejtől?Ebben az esetben is, mint oly sokszor a későbbiekben, a mennyiségekkel és a gyakorisággal lehet gond. Ha ugyan gond van vele. Ha a kisfiú jóval többet és többször eszik bármit, legyen az anyatej vagy a későbbiekben vajas kenyér, akkor hízni fog, viszont ha kevesebbet, és azt is kevesebbszer a kelleténél, akkor pedig fogyni.

Nem nagy kaland az egész, bár a későbbi csodadiéták mindent megígérnek, kezdve attól, hogy bármit ehetsz, nem is kell mozognod, azonnal le fogsz fogyni valami bogyótól, egészen addig, hogy milyen módon sanyargasd magad ahhoz, hogy a manapság trendi alakot elérd.
Az ember bizonyos alkati adottságokkal születik. Egy agár alkatilag sovány, egy rottweiler meg masszív, hogy az állatvilágból hozzak példát. Sok szoptatós anyuka életét keserítik meg a bulvárban található cikkek arról, hogy melyik celeb – már a szót is utálom – milyen módszerrel fogyott le pillanatok alatt a szülést követően. Én meg azt látom, és ez aztán a valóság maga, hogy fiatal nők gyönyörű kisbabákkal boldogtalanná vannak téve azzal, hogy ez nekik nem sikerül olyan gyorsan, mint az újságban szereplőknek. Van valóban olyan, aki könnyebben fogy, van, aki nehezebben, ennyi az egész.

Azt tanácsolom, nézze a mennyiségeket (szerintem jó, ha van otthon babamérleg, legalábbis az első időszakban biztosan), és kontrollálja az evések számát is. Figyelje kisfia heti gyarapodását! Vannak erre megfelelő tájékoztató adatok. Ha valóban nagyon nagyokat hízik a gyerek, érdemes elgondolkodni, min kell változtatni. Az is lehet egyébként, hogy még nem tudja ez a pici a mértéket, és eszik nyakló nélkül. Az éhség-jóllakottság érzése egy tanult dolog. Meg kell tapasztalni, mi is ez, hol és mit érez az ember, ha éhes, és mikor elég. Ha nagy a kínálat, magyarul bőven van teje a mamának, bizony képesek a legkisebbek is teletömni magukat, mert a jóllakottságközpont nem azonnal, hanem időben kicsit megcsúszva jelzi, hogy elég (ez az oka annak, hogy mi, felnőttek is képesek vagyunk túlenni magunkat).

Kíváncsi vagy, mit tanácsol még Gyarmati Andrea a kisgyermekeseknek? Itt elolvashatod!

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top