8 hónapos terhesen – negyven fokban

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Kánikula – ez az a szó, melyet a várandósság állapotában az ember erősen átértékel. Aki eddig a strand napkirálynője volt, most biztosan menekül az árnyékba. Vagyis menekülne, ha a súly engedné...
Írta: Szakácsi Eszter | 2012. 07. 03. |

Kövess minket!

f Ajánlom

8 hónapos terhesen – negyven fokbanKismamaként a negyven fok nemigen mondható ideálisnak. Egy nagy hőséggel járó front még az átlagos szervezetet is megviseli, nemhogy egy várandós nőét. A pluszkilók, a megváltozott hormonháztartás, a magasabb pulzusszám, az ingadozó vérnyomás, az elnehezülő, vizesedő végtagok és a tompább közérzet mind nehezítik az amúgy sem mindig könnyed állapotot.

Éjjel-nappal kánikula

„Most, hogy sorra megdőlnek a melegrekordok, már szinte elviselhetetlennek érzem az állapotomat – meséli a már mindenórás terhes Barbara. – Nem tudok aludni, mert állandóan arra ébredek, hogy teljesen le vagyok izzadva. Éjszaka, amikor felkelek pisilni, mindig nagyon szomjas vagyok, így folyton innom kell, ami azt eredményezi, hogy még többször kell kijárnom a mosdóba. Mivel légkondink nincs, ezért az éjszakák merő izzadással telnek. Csak a hajnali enyhülés segít valamit, de azt sem élvezhetem sokáig, mivel a terhességi cukorbetegségem miatt már hatkor kelek reggelizni...” Barbi eleinte azt hitte, jól bírja majd a meleget, hiszen eddig sem volt panasza semmire, szinte gondtalan kilenc hónapot tudhat maga mögött. Így a végére viszont megnehezülnek a várakozás miatt amúgy is feszültebb napok, hiszen az intenzív hőségtől pont most forgolódik éjjelente álmatlanul, amikor jócskán szüksége volna az alvásra.

„Én alapvetően olyan vagyok, mint egy gyík – meséli nevetve egy másik, éppen a 8. hónapba lépő kismama, Kinga. „Az eddigi években kitettem magam a napra reggel és estig napoztam, de ugye most kicsit más a helyzet. Féltem a babát, ezért a hasamat mindenképpen lefedem valamivel, és nem megyek már a tűző napra. Szinte folyamatosan iszom a behűtött vizemet, és ebben a melegben nem kívánok mást, mint a hideg görögdinnyét és a sárgadinnye-őszibarack salátát. Ez utóbbit a jelek szerint Luca is imádja!”

Túlélni a napo(ka)t

8 hónapos terhesen – negyven fokbanAkinek a gyümölcssaláta nem elég hűsítő, az próbálja ki Barbi kedvencét, a fagyasztott gyümölcsökből készülő hideg, tejes turmixot. Ezenkívül a jól behűtött gyümölcsteák, dinnye, málna, ananász vagy lédús idénygyümölcsök is sokat segíthetnek, hiszen amellett, hogy táplálnak, még folyadékot is pótolnak. „Sok kismama érthetően étvágytalan ezekben a napokban, ők hideg gyümölcsleveseket, joghurtokat, tésztasalátát, halat, olívabogyót, sovány húsokat, salátákat, tzazikit, vagy legalább este egy-egy szendvicset és napi 3 (!) liter folyadékot fogyasszanak – tanácsolja dr. Boross Edina szülész-nőgyógyász. – Érdemes néha keserű ízt is kóstolni (például grapefrút), mert étvágyat csinál. De ha nem éhezünk, és nem ájuldozunk attól, hogy üres a gyomrunk, akkor nem kell aggódni, hiszen a babák tesznek róla, hogy minden helyzetben kinyerjék a tápanyagot maguknak az édesanya szervezetéből. Fürdésre, úszásra legjobbak a természetes vizek vagy egy tiszta vizű medence, ám aki hajlamos a fertőzésekre, vagy nyitva van már a méhszája, az jobban gondolja meg, hogy megéri-e a pancsolás. Figyeljünk bőrünk védelmére (napallergia, májfoltok kialakulása), hasunkat közvetlen, erős napsugárzásnak ne tegyük ki. Kerüljük a leégést, a napszúrást, és lehetőleg árnyékban pihenjünk. Ha kénytelenek vagyunk a városban tartózkodni, akkor sem kell pánikolni, mert egy átlagos ritmusú napi életviteltől és kint tartózkodástól a magzatvíz nem melegszik fel – folytatja a doktornő. – Az a kismama, aki már a szüléshez közelebb van, és figyeli a magzatmozgást, az ilyen melegben esetleg úgy tapasztalhatja, hogy a baba is kevesebbet ficánkol.”
A légkondicionáló nem káros, viszont a jelentős hideg-meleg hőmérséklet-változás rosszullétet és megfázást eredményezhet. Langyos kádvízbe ülve, kerti gumimedencébe fekve, vízi pisztollyal vagy virágok spricnizéséhez való flakon segítségével permetezhetjük és hűsíthetjük magunkat egész nap, ha otthon vagyunk. A lakás ablakait érdemes csak este kitárni és kereszthuzatokat csinálni.

Ha menni kell

A legnagyobb veszélyt útközben az ájulás vagy egy hirtelen rosszullét jelentheti, hiszen szerencsétlen esés is lehet belőle. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha már muszáj a kismamának kimennie a hőségbe, akkor legyen nála víz, alacsony vércukorszint esetén szőlőcukor vagy egy banán, szendvics. A komfortérzetet pedig frissen mosott, még vizes haj vagy nedves törlőkendő használata segítheti. Aki teheti, napközben dőljön le egy-egy félórára, még ha nem is alszik, legyen vízszintesben és nyugalomban.
Ilyen napokon okosabb kerülni a buszt, villamost, egy fokkal jobb a metró (és persze az ismerős kocsija). A buszokon nagy a levegőtlenség, és sokan még mindig nem adják át a helyet, az ácsorgás pedig megint csak veszélyes lehet egy hirtelen fékezéskor. A legokosabb megoldás persze otthon maradni ilyenkor, és csak akkor kimozdulni, ha muszáj (akkor is kísérővel), vagy estefelé, amikor már enyhült a hőség, és érezni valami széljárást.

Barbi a langyos vizes kádban keres menedéket utolsó hasas napjaiban, Kinga az augusztusi szüléséig úgy tervezi, hogy a Balatonon fog nyaralni, így talán megússza valahogy ezt a meleget, de abban már biztos, hogy a következő babát télvíz idejére időzítik...

„Ha diszkó van, majd leszakad alattunk a klubhelyiség” – bemutatjuk az ösküi iskola másodikosait
Olvass tovább

Hozzászólások

catharina 2012-07-04 15:12

Mi is "befejeztük". Negyedik császárom lesz, így is rezeg a léc.

évi* 2012-07-04 15:08

Akkor hasonló a korkülönbség, mint nlunk, csak neked van egy + pocakod is. :-)

Én is vállalnék akárhányat, de a következőt már csak közvetlenül a lottó 5-ös után. :-)

catharina 2012-07-04 15:05

3 fiú? Akkor ti sem unatkoztok. Nálunk fiú-lány-lány-fiú lesz a felállás szeptembertől. A legnagyobbam most múlt 5, a lányok 3 és fél és másfél évesek. Úgyhogy nálunk is zajlik az élet.

évi* 2012-07-04 14:57

3 kisfiú:

Ákos 2 éves volt június végén,

Gergő 4 éves lesz augusztus elején

Norbi októberben lesz 6.

 

Nálad?

 

Hát igen. Az durva, ha valaki nem mehet vízbe. Szerintem a zuhany alatt tölteném a napomat. :-)

évi* 2012-07-04 14:54

Szerencsére van egy kis kertünk medencével, így a gyerekek az ébren töltött idejük nagy részét a víz alatt töltik. :-)

De szerencsére akkor sem nyavalyognak a meleg miatt, ha nem a vízben vannak...

catharina 2012-07-04 14:51

:D Ez aranyos! Az én másfél évesem még szinte pucéran is izzad.

 

Én sem nyavalyogni szeretnék, de tény, hogy az átlagosnál is melegebb van. Akinek nincs lehetősége - vagy épp nem szabad - vízbe menni, annak meg kicsit még nehezebb.

Nálad milyen "leosztásban" vannak a gyerekek?

Torolt_felhasznalo_318595 2012-07-04 14:45

Így 3 gyerek távlatából azt tudom mondani, hogy nincs az a nagy pocak, ami fárasztóbb lenne a kint lévő gyerekeknél. :-) idézet: évi* (23) 2012-07-04 14:03:41

Ez mennyire igaz! :)

 

Az enyémek egy kis gatyóban vannak itthon, 31 fokos a hűvösebb szoba. Elvagyunk....nem panaszkodnak, locsolják magukat vízzel. :) 

 

 

Ha van udvar, akkor sárosan jön be.....ez a jobbik eset, de télen van, hogy az erkélyre küldöm az egyiket még a másikat készítem, hogy ne ömöljön róla bent a víz. Rólam már ne is beszéljünk..... :)

8 hónapos terhesen – negyven fokban