8 hónapos terhesen – negyven fokban

Kánikula – ez az a szó, melyet a várandósság állapotában az ember erősen átértékel. Aki eddig a strand napkirálynője volt, most biztosan menekül az árnyékba. Vagyis menekülne, ha a súly engedné...

8 hónapos terhesen – negyven fokbanKismamaként a negyven fok nemigen mondható ideálisnak. Egy nagy hőséggel járó front még az átlagos szervezetet is megviseli, nemhogy egy várandós nőét. A pluszkilók, a megváltozott hormonháztartás, a magasabb pulzusszám, az ingadozó vérnyomás, az elnehezülő, vizesedő végtagok és a tompább közérzet mind nehezítik az amúgy sem mindig könnyed állapotot.

Éjjel-nappal kánikula

„Most, hogy sorra megdőlnek a melegrekordok, már szinteelviselhetetlennek érzem az állapotomat – meséli a már mindenórás terhes Barbara. – Nem tudok aludni, mertállandóan arra ébredek, hogy teljesen le vagyok izzadva. Éjszaka, amikorfelkelek pisilni, mindig nagyon szomjas vagyok, így folyton innom kell, ami azt eredményezi, hogy még többször kell kijárnom a mosdóba. Mivel légkondink nincs, ezért az éjszakák merő izzadással telnek. Csak a hajnali enyhülés segít valamit, de azt sem élvezhetem sokáig, mivel a terhességi cukorbetegségem miatt már hatkor kelek reggelizni...” Barbi eleinte azt hitte, jól bírja majd a meleget, hiszen eddig sem volt panasza semmire, szinte gondtalan kilenc hónapot tudhat maga mögött. Így a végére viszont megnehezülnek a várakozás miatt amúgy is feszültebb napok, hiszen az intenzív hőségtől pont most forgolódik éjjelente álmatlanul, amikor jócskán szüksége volna az alvásra.

„Én alapvetően olyan vagyok, mint egy gyík – meséli nevetve egy másik, éppen a 8. hónapba lépő kismama, Kinga. „Az eddigi években kitettem magam a napra reggel és estig napoztam, de ugye most kicsit más a helyzet. Féltem a babát, ezért a hasamat mindenképpen lefedem valamivel, és nem megyek már a tűző napra. Szinte folyamatosan iszom a behűtött vizemet, és ebben a melegben nem kívánok mást, mint a hideg görögdinnyét és a sárgadinnye-őszibarack salátát. Ez utóbbit a jelek szerint Luca is imádja!”

Túlélni a napo(ka)t

8 hónapos terhesen – negyven fokbanAkinek a gyümölcssaláta nem elég hűsítő, az próbálja ki Barbi kedvencét, a fagyasztott gyümölcsökből készülő hideg, tejes turmixot. Ezenkívül a jól behűtött gyümölcsteák, dinnye, málna, ananász vagy lédús idénygyümölcsök is sokat segíthetnek, hiszen amellett, hogy táplálnak, még folyadékot is pótolnak. „Sok kismama érthetően étvágytalan ezekben a napokban, ők hideg gyümölcsleveseket, joghurtokat, tésztasalátát, halat, olívabogyót, sovány húsokat, salátákat, tzazikit, vagy legalább este egy-egy szendvicset és napi 3 (!) liter folyadékot fogyasszanak – tanácsolja dr. Boross Edina szülész-nőgyógyász. – Érdemes néha keserű ízt is kóstolni (például grapefrút), mert étvágyat csinál. De ha nem éhezünk, és nem ájuldozunk attól, hogy üres a gyomrunk, akkor nem kell aggódni, hiszen a babák tesznek róla, hogy minden helyzetben kinyerjék a tápanyagot maguknak az édesanya szervezetéből. Fürdésre, úszásra legjobbak a természetes vizek vagy egy tiszta vizű medence, ám aki hajlamos a fertőzésekre, vagy nyitva van már a méhszája, az jobban gondolja meg, hogy megéri-e a pancsolás. Figyeljünk bőrünk védelmére (napallergia, májfoltok kialakulása), hasunkat közvetlen, erős napsugárzásnak ne tegyük ki. Kerüljük a leégést, a napszúrást, és lehetőleg árnyékban pihenjünk. Ha kénytelenek vagyunk a városban tartózkodni, akkor sem kell pánikolni, mert egy átlagos ritmusú napi életviteltől és kint tartózkodástól a magzatvíz nem melegszik fel – folytatja a doktornő. – Az a kismama, aki már a szüléshez közelebb van, és figyeli a magzatmozgást, az ilyen melegben esetleg úgy tapasztalhatja, hogy a baba is kevesebbet ficánkol.”
A légkondicionáló nem káros, viszont a jelentős hideg-meleg hőmérséklet-változás rosszullétet és megfázást eredményezhet. Langyos kádvízbe ülve, kerti gumimedencébe fekve, vízi pisztollyal vagy virágok spricnizéséhez való flakon segítségével permetezhetjük és hűsíthetjük magunkat egész nap, ha otthon vagyunk. A lakás ablakait érdemes csak este kitárni és kereszthuzatokat csinálni.

Ha menni kell

A legnagyobb veszélyt útközben az ájulás vagy egy hirtelen rosszullét jelentheti, hiszen szerencsétlen esés is lehet belőle. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha már muszáj a kismamának kimennie a hőségbe, akkor legyen nála víz, alacsony vércukorszint esetén szőlőcukor vagy egy banán, szendvics. A komfortérzetet pedig frissen mosott, még vizes haj vagy nedves törlőkendő használata segítheti. Aki teheti, napközben dőljön le egy-egy félórára, még ha nem is alszik, legyen vízszintesben és nyugalomban.
Ilyen napokon okosabb kerülni a buszt, villamost, egy fokkal jobb a metró (és persze az ismerős kocsija). A buszokon nagy a levegőtlenség, és sokan még mindig nem adják át a helyet, az ácsorgás pedig megint csak veszélyes lehet egy hirtelen fékezéskor. A legokosabb megoldás persze otthon maradni ilyenkor, és csak akkor kimozdulni, ha muszáj (akkor is kísérővel), vagy estefelé, amikor már enyhült a hőség, és érezni valami széljárást.

Barbi a langyos vizes kádban keres menedéket utolsó hasas napjaiban, Kinga az augusztusi szüléséig úgy tervezi, hogy a Balatonon fog nyaralni, így talán megússza valahogy ezt a meleget, de abban már biztos, hogy a következő babát télvíz idejére időzítik...

Megosztás sor:
Megosztás
 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

évi* 2012-07-04 11:15

Pocakkal és anélkül is imádtam/imádom a meleget.

 

Utolsó hetes terhesen is jártunk a strandra először csak pocakkal, aztán egy, majd 2 gyerekkel.

 

Egyik fiam októberi, ott még nem volt nagy a pocak nyáron.

Második augusztusi, 3. június végi.

 

Mondjuk egyiket sem hordtam túl, az tényleg gáz lehet.

A heti 1 CTG még bőven a tűrhető kategória volt. Lehetőleg korai időpontot kértem, onnan már mehettünk is a strandra.

Milu 2012-07-04 11:13

Mintha kívánságműsor lenne, hogy kinek mikorra esik a terhessége, szülése:)

mesekeksz 2012-07-04 11:10

Milyen igaz.

Nekem is két téli terhességen volt, hát az se volt egy leányálom.

Pl a nagy hóban, fagyban féltem mindig el ne csússzak.

Vagy olyan is volt ,hogy az utolsó hetes ctg-kre volt hogy elmenni se tudtam, mret a házból nem tudtunk kimenni akkora hó -fagy volt.

Torolt_felhasznalo_318595 2012-07-04 11:04

Aki a nyári után téli babát szeretne az azért jól gondolja meg. :) Annyira nem móka és kacagás az. Mínusz 15 fokban öt réteg göncöt, nadrágot, zoknit, csizmát, sálat, sapkát, kabátot húzni. Főleg ha van egy gyerek is már. Semmivel nem jobb mint a nyár amikor beugrik az ember egy papucsba és indulhat. Sőt.....

 

Az egyik terhességem 3. harmada nyárra esett, a másiké télre. Szóval tapasztaltam mindkettőt.

duracellnyussz 2012-07-04 10:21

Júluis 28.-án lesz egy éves a Hercegnőm, tavaly ezt én is végigszenvedtem. 

 

Az igazi gyötrelem szerintem a rendszeres kórházba járás - pláne ha nincs közel... Otthon azért csak feltaláltam magam még a nyár elején...  

 

Aztán amikor befektetek a kórházba.... na az az, ami embertelen (közel egy hónapig több részletben), ami odabenn van nyáron. 

 

Arra is emlékszem tisztán, hogy a műtőasztalon felettem hogy verejtékezett a doktorbácsi.  

cicamica8201 2012-07-04 10:18

Érdekes, az én panaszaim nagy részét a baba fekvése okozza, ahogy nyom, meg hogy már nehezen járok - a meleget nem viselem rosszabul mint mások, akik nem várnak babát - pedig én is a finishben vagyok, max. 3 hét. 

Csakis a fürdés hiányzik, a Balcsiban,  2 hete még mertem, azóta nem. És egész nyárra kihúzhatom a listámról, mire letelik a 6 hét szülés után, már vége a szezonnak :)

andrakatalin 2012-07-04 10:08

Na, ez a téma is megér egy misét :)
A fiam július második felében született, tehát nem kellett az egész nyarat végigszenvednem. Azért mégis kellemetlen volt már a babavárás vége kánikulában. Akkor is mennem kellett vizsgálatokra és mindig elsétáltam a helyszínekre. Féltem kicsit, hogy mi lesz, ha hirtelen rosszul leszek. Mindig bebiztosítottam magam vízzel, rágcsálnivalókkal.
Amikor már nem kellett mennem több vizsgálatra - kivéve NST -, akkor a nap nagy részében itthon hűsöltem és fúvattam magamra a ventillátort. Ha sétálni szerettem volna, akkor meg a kora esti órákban tettem meg.
Így visszagondolva kicsit kellemetlen volt másállapotban a meleg, de kibírható. Azért valóban meggondolandó, hogy ha már nyári baba született, talán télen kellene a következőt világra hozni :D

Nők Lapja Cafe 2012-07-04 10:08

Kánikula - ez az a szó, melyet a várandósság állapotában az ember erősen átértékel. Aki eddig a strand napkirálynője volt, most biztosan menekül az árnyékba. Vagyis menekülne, ha a súly engedné...

Nők Lapja Café: 8 hónapos terhesen - negyven fokban