8 hónapos terhesen – negyven fokban

Kánikula – ez az a szó, melyet a várandósság állapotában az ember erősen átértékel. Aki eddig a strand napkirálynője volt, most biztosan menekül az árnyékba. Vagyis menekülne, ha a súly engedné...

8 hónapos terhesen – negyven fokbanKismamaként a negyven fok nemigen mondható ideálisnak. Egy nagy hőséggel járó front még az átlagos szervezetet is megviseli, nemhogy egy várandós nőét. A pluszkilók, a megváltozott hormonháztartás, a magasabb pulzusszám, az ingadozó vérnyomás, az elnehezülő, vizesedő végtagok és a tompább közérzet mind nehezítik az amúgy sem mindig könnyed állapotot.

Éjjel-nappal kánikula

„Most, hogy sorra megdőlnek a melegrekordok, már szinte elviselhetetlennek érzem az állapotomat – meséli a már mindenórás terhes Barbara. – Nem tudok aludni, mert állandóan arra ébredek, hogy teljesen le vagyok izzadva. Éjszaka, amikor felkelek pisilni, mindig nagyon szomjas vagyok, így folyton innom kell, ami azt eredményezi, hogy még többször kell kijárnom a mosdóba. Mivel légkondink nincs, ezért az éjszakák merő izzadással telnek. Csak a hajnali enyhülés segít valamit, de azt sem élvezhetem sokáig, mivel a terhességi cukorbetegségem miatt már hatkor kelek reggelizni...” Barbi eleinte azt hitte, jól bírja majd a meleget, hiszen eddig sem volt panasza semmire, szinte gondtalan kilenc hónapot tudhat maga mögött. Így a végére viszont megnehezülnek a várakozás miatt amúgy is feszültebb napok, hiszen az intenzív hőségtől pont most forgolódik éjjelente álmatlanul, amikor jócskán szüksége volna az alvásra.

„Én alapvetően olyan vagyok, mint egy gyík – meséli nevetve egy másik, éppen a 8. hónapba lépő kismama, Kinga. „Az eddigi években kitettem magam a napra reggel és estig napoztam, de ugye most kicsit más a helyzet. Féltem a babát, ezért a hasamat mindenképpen lefedem valamivel, és nem megyek már a tűző napra. Szinte folyamatosan iszom a behűtött vizemet, és ebben a melegben nem kívánok mást, mint a hideg görögdinnyét és a sárgadinnye-őszibarack salátát. Ez utóbbit a jelek szerint Luca is imádja!”

Túlélni a napo(ka)t

8 hónapos terhesen – negyven fokbanAkinek a gyümölcssaláta nem elég hűsítő, az próbálja ki Barbi kedvencét, a fagyasztott gyümölcsökből készülő hideg, tejes turmixot. Ezenkívül a jól behűtött gyümölcsteák, dinnye, málna, ananász vagy lédús idénygyümölcsök is sokat segíthetnek, hiszen amellett, hogy táplálnak, még folyadékot is pótolnak. „Sok kismama érthetően étvágytalan ezekben a napokban, ők hideg gyümölcsleveseket, joghurtokat, tésztasalátát, halat, olívabogyót, sovány húsokat, salátákat, tzazikit, vagy legalább este egy-egy szendvicset és napi 3 (!) liter folyadékot fogyasszanak – tanácsolja dr. Boross Edina szülész-nőgyógyász. – Érdemes néha keserű ízt is kóstolni (például grapefrút), mert étvágyat csinál. De ha nem éhezünk, és nem ájuldozunk attól, hogy üres a gyomrunk, akkor nem kell aggódni, hiszen a babák tesznek róla, hogy minden helyzetben kinyerjék a tápanyagot maguknak az édesanya szervezetéből. Fürdésre, úszásra legjobbak a természetes vizek vagy egy tiszta vizű medence, ám aki hajlamos a fertőzésekre, vagy nyitva van már a méhszája, az jobban gondolja meg, hogy megéri-e a pancsolás. Figyeljünk bőrünk védelmére (napallergia, májfoltok kialakulása), hasunkat közvetlen, erős napsugárzásnak ne tegyük ki. Kerüljük a leégést, a napszúrást, és lehetőleg árnyékban pihenjünk. Ha kénytelenek vagyunk a városban tartózkodni, akkor sem kell pánikolni, mert egy átlagos ritmusú napi életviteltől és kint tartózkodástól a magzatvíz nem melegszik fel – folytatja a doktornő. – Az a kismama, aki már a szüléshez közelebb van, és figyeli a magzatmozgást, az ilyen melegben esetleg úgy tapasztalhatja, hogy a baba is kevesebbet ficánkol.”
A légkondicionáló nem káros, viszont a jelentős hideg-meleg hőmérséklet-változás rosszullétet és megfázást eredményezhet. Langyos kádvízbe ülve, kerti gumimedencébe fekve, vízi pisztollyal vagy virágok spricnizéséhez való flakon segítségével permetezhetjük és hűsíthetjük magunkat egész nap, ha otthon vagyunk. A lakás ablakait érdemes csak este kitárni és kereszthuzatokat csinálni.

Ha menni kell

A legnagyobb veszélyt útközben az ájulás vagy egy hirtelen rosszullét jelentheti, hiszen szerencsétlen esés is lehet belőle. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha már muszáj a kismamának kimennie a hőségbe, akkor legyen nála víz, alacsony vércukorszint esetén szőlőcukor vagy egy banán, szendvics. A komfortérzetet pedig frissen mosott, még vizes haj vagy nedves törlőkendő használata segítheti. Aki teheti, napközben dőljön le egy-egy félórára, még ha nem is alszik, legyen vízszintesben és nyugalomban.
Ilyen napokon okosabb kerülni a buszt, villamost, egy fokkal jobb a metró (és persze az ismerős kocsija). A buszokon nagy a levegőtlenség, és sokan még mindig nem adják át a helyet, az ácsorgás pedig megint csak veszélyes lehet egy hirtelen fékezéskor. A legokosabb megoldás persze otthon maradni ilyenkor, és csak akkor kimozdulni, ha muszáj (akkor is kísérővel), vagy estefelé, amikor már enyhült a hőség, és érezni valami széljárást.

Barbi a langyos vizes kádban keres menedéket utolsó hasas napjaiban, Kinga az augusztusi szüléséig úgy tervezi, hogy a Balatonon fog nyaralni, így talán megússza valahogy ezt a meleget, de abban már biztos, hogy a következő babát télvíz idejére időzítik...

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

évi* 2012-07-04 11:15

Pocakkal és anélkül is imádtam/imádom a meleget.

 

Utolsó hetes terhesen is jártunk a strandra először csak pocakkal, aztán egy, majd 2 gyerekkel.

 

Egyik fiam októberi, ott még nem volt nagy a pocak nyáron.

Második augusztusi, 3. június végi.

 

Mondjuk egyiket sem hordtam túl, az tényleg gáz lehet.

A heti 1 CTG még bőven a tűrhető kategória volt. Lehetőleg korai időpontot kértem, onnan már mehettünk is a strandra.

Milu 2012-07-04 11:13

Mintha kívánságműsor lenne, hogy kinek mikorra esik a terhessége, szülése:)

mesekeksz 2012-07-04 11:10

Milyen igaz.

Nekem is két téli terhességen volt, hát az se volt egy leányálom.

Pl a nagy hóban, fagyban féltem mindig el ne csússzak.

Vagy olyan is volt ,hogy az utolsó hetes ctg-kre volt hogy elmenni se tudtam, mret a házból nem tudtunk kimenni akkora hó -fagy volt.

Torolt_felhasznalo_318595 2012-07-04 11:04

Aki a nyári után téli babát szeretne az azért jól gondolja meg. :) Annyira nem móka és kacagás az. Mínusz 15 fokban öt réteg göncöt, nadrágot, zoknit, csizmát, sálat, sapkát, kabátot húzni. Főleg ha van egy gyerek is már. Semmivel nem jobb mint a nyár amikor beugrik az ember egy papucsba és indulhat. Sőt.....

 

Az egyik terhességem 3. harmada nyárra esett, a másiké télre. Szóval tapasztaltam mindkettőt.

duracellnyussz 2012-07-04 10:21

Júluis 28.-án lesz egy éves a Hercegnőm, tavaly ezt én is végigszenvedtem. 

 

Az igazi gyötrelem szerintem a rendszeres kórházba járás - pláne ha nincs közel... Otthon azért csak feltaláltam magam még a nyár elején...  

 

Aztán amikor befektetek a kórházba.... na az az, ami embertelen (közel egy hónapig több részletben), ami odabenn van nyáron. 

 

Arra is emlékszem tisztán, hogy a műtőasztalon felettem hogy verejtékezett a doktorbácsi.  

cicamica8201 2012-07-04 10:18

Érdekes, az én panaszaim nagy részét a baba fekvése okozza, ahogy nyom, meg hogy már nehezen járok - a meleget nem viselem rosszabul mint mások, akik nem várnak babát - pedig én is a finishben vagyok, max. 3 hét. 

Csakis a fürdés hiányzik, a Balcsiban,  2 hete még mertem, azóta nem. És egész nyárra kihúzhatom a listámról, mire letelik a 6 hét szülés után, már vége a szezonnak :)

andrakatalin 2012-07-04 10:08

Na, ez a téma is megér egy misét :)
A fiam július második felében született, tehát nem kellett az egész nyarat végigszenvednem. Azért mégis kellemetlen volt már a babavárás vége kánikulában. Akkor is mennem kellett vizsgálatokra és mindig elsétáltam a helyszínekre. Féltem kicsit, hogy mi lesz, ha hirtelen rosszul leszek. Mindig bebiztosítottam magam vízzel, rágcsálnivalókkal.
Amikor már nem kellett mennem több vizsgálatra - kivéve NST -, akkor a nap nagy részében itthon hűsöltem és fúvattam magamra a ventillátort. Ha sétálni szerettem volna, akkor meg a kora esti órákban tettem meg.
Így visszagondolva kicsit kellemetlen volt másállapotban a meleg, de kibírható. Azért valóban meggondolandó, hogy ha már nyári baba született, talán télen kellene a következőt világra hozni :D

Nők Lapja Cafe 2012-07-04 10:08

Kánikula - ez az a szó, melyet a várandósság állapotában az ember erősen átértékel. Aki eddig a strand napkirálynője volt, most biztosan menekül az árnyékba. Vagyis menekülne, ha a súly engedné...

Nők Lapja Café: 8 hónapos terhesen - negyven fokban

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>