Egészség

Soha nem látott videót mutattak be a szülésről

Úgy nézheted meg, hogyan bújik ki a baba feje, mintha röntgenszemed lenne. Látszik az is, mi zajlik odabenn, amikor az anya nyom.

Bemutatták a világ első MRI(mágneses rezonanciás képalkotás)-felvételét, ami a szülésről készült egy berlini kórházban. A harminc másodperces fekete-fehér videó a vajúdás második szakaszát örökítette meg, amikor az anyának nyomnia kell, hogy a gyerek kijöjjön. Azt követhetjük benne nyomon oldalnézetből, ahogyan a megszületendő baba elindul lefelé, majd kibújik a feje.

Az orvosok viszont leállították az MRI-t, mielőtt a baba füle is kiért volna a külvilágra, mert nem akarták kitenni a készülék zajának. A videót aztán úgy készítették el, hogy rengeteg állóképet fűztek össze egymás után, és így bárki megcsodálhatja, hogyan indul el egy csecsemő az anyja méhéből a külvilágra.

Emellett természetesen tudományos jelentősége is van a videónak, azt remélik, ennek köszönhetően az orvosok a jövőben jobban tudják majd, hogyan segítsék a vajúdást és a szülést. A kísérleti baba egyébként fiú lett, 2,6 kilósan született, és már több mint félmillióan nézték meg a születését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top