Egészség

Egy szelet kenyér jut egész napra az iskolásoknak

Tarthatatlan helyzet alakult ki a fáji általános iskolában. A gyermekek éheznek, a tanárok tehetetlenek.

Egy szelet kenyér egy gyermeknek egész napra A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fáj község iskolájába negyvenhét gyermek jár, ám ennivalója egyiknek sincs. Nem elég, hogy nehéz helyzetű, szegény családokból jönnek, de még az iskolában sem kapnak meleg ételt. „Naponta egy szelet vajas kenyeret tudunk adni az ide járó gyerekeknek, amire kétnaponta kevés párizsi is jut” – mondja Czimbalmos Krisztina iskolaigazgató.

Ördögi kör
Az ínségnek nem kizárólag pénzügyi okai vannak, hiszen az önkormányzat megkapja a normatívát a gyerekek ebédjére. Csakhogy a jogszabályok előírják, hogy meleg étel kiadásához melegítőkonyha és ebédlő kell, az pedig nincs az épületben. „És mivel nincs konyha, az önkormányzat az étkeztetési pénzt sem adhatja oda az intézménynek. A konyha kialakításához viszont anyagi támogatás és hatalmas belső átalakítás kellene – magyarázza az ördögi kört az igazgatónő. – Az ide járók szinte mindegyike nehéz körülmények között él. Nincs pénzük a taneszközökre sem, de van olyan tanulónk is, aki azért nem tud minden nap iskolába jönni, mert nincs cipője. Egy kislányunk nagyon rosszul lát, tizennégyes szemüveget hord, ami olyan régi, hogy már csak cérnával tudja felvenni. Pályázatokból próbálunk taneszközöket, pólókat venni és segíteni.”
 
Egy szelet kenyér egy gyermeknek egész napraA tanév után a közelgő nyár is más lesz, mint az előzőek. „Eddig hideg élelmet kaphattak a tanulóink, de idén csak azok a települések kaphatnak támogatást, ahol megoldott a melegétkeztetés.
 
Szabályellenes vajas kenyér
„A fáji tanulók szinte mindegyike halmozottan hátrányos helyzetű gyerek – erősíti meg az illetékes, Nagy Boglárka szemerei jegyző. – Mélyszegénységben élnek, a szocpolos lakások közművesítettek, de ha nem tudnak fizetni a tulajdonosok, gyakran kikötik a vizet és a villanyt is. A tanárok egyébként szabályellenesen, a tanteremben adják oda a gyermekeknek az egy szelet kenyeret – erre futja.”
 
Jobban járnak az ötödik osztályba lépő tanulók, őket átviszik Szemerére, és ott fejezik be az általános iskolát. Szemerén tízórait és ebédet is tudnak adni, ami legalább napi egyszeri meleg étkezést jelent, uzsonnára már ott sem jut. Akik nem ingyen jutnak ebédhez és nem tudják befizetni az étkezést, azoknak a tanárok saját kezűleg csomagolnak uzsonnát az ebédről megmaradt kenyerekből.

Néhányan már hallottak az iskola helyzetéről és próbálnak tenni valamit. „Jelenleg a Szent István-parkban gyűjtünk – mondja Fülöp Viktória, a Bohócok a láthatáron csoport tagja. – Nemsoká indul egy teherautónyi tartós élelmiszer és egyéb adomány Fájra. Az a célunk, hogy az étel mellett örömöt és gyermekprogramokat is vigyünk majd oda, ez egyelőre csak tűzoltás.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top