Egészség

Madonna lábfeje teljesen eltorzult

Az énekesnő mindent megtesz azért, hogy teste tökéletes legyen, deformált lábfején azonban csak egy műtét segítene.
fotó: focus.de
Kötelező magassarkú
Fotó: focus.de

Rengeteg sztár lába megviselt, mégis újra és újra kényelmetlen, magas sarkú cipőbe bújnak – s csak sejteni lehet, hogy közben mekkora fájdalomnak teszik ki magukat. Specialisták nemrég Madonna lábfejét vették górcső alá, és világítottak rá, hogy az énekesnő lábfeje is deformált: nagylábujja befelé, lábközépcsontja pedig kifelé hajlik – írja a német hírportál, a Focus.  

A bütyök

Az orvosi szakirodalom hallux valgus névvel illeti az egyik leggyakoribb előláb-deformitást, a bütyköt, ami 80-90 százalékban a nőket érinti. Kialakulásának leggyakoribb oka a lúdtalp és bokasüllyedés, amit a magassarkú-viselés csak súlyosbít. Jellemző, hogy fiatalkorban a láb ortopédiai elváltozásait nem kezelték megfelelően, az érintett hosszú éveken át rossz kialakítású cipőbe – például magassarkúba – kényszerítette lábfejét. Ilyenkor az előlábra nagy nyomás nehezedik, így a láb teljes statikája, szép geometriája megváltozik, végül pedig kialakul a gyakran fájdalmas bütyök.

Megelőzhető lenne

Közelebbről
Közelebbről…

A bütyök kialakulását úgy lehetne elkerülni, ha már fiatal korban elkezdenék edzeni a lábfejet. Például lúdtalp esetén a rendszeres és következetes edzésnek köszönhetően a nagylábujj minden irányban rugalmas maradna, az apró izmok pedig edzettek. Az edzést azonban alig csinálja valaki, a legtöbben betétet hordanak, ami megint csak nem túl jó megoldás, bár javítják a komfortérzetet a cipőben, a lábfejet nem erősítik. Bár a piacon rengeteg fájdalomcsillapító gyógyszer, masszázstechnika és ujjgimnasztika létezik, ezek csak a tüneteket csillapítják, hosszú távon egy korrekciós műtét és a lábujjsín jelenthet megoldást. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top