Egészség

“Normális, ha egy gyerek elalszik az iskolában?”

Sok gyerek fáradékony. De vajon miért nincs energiájuk, ha fizikailag rendben vannak? Az unalom csak az egyik ok, de a többit is tudja dr. Gyarmati Andrea.

„Kisfiam, Péter, 10 éves, negyedik osztályos. Mostanában gyakran elalszik az iskolában. Nemcsak egy-egy pillanatra, hanem a tanárnőjének kell felráznia. Nincs jobban leterhelve, mint előtte, és itthon nem látom különösebben fáradtnak. Játszik, élénk, kedves kisfiú. Peti azt mondja, hogy unatkozik, és nem tehet róla. Csináltattunk vértesztet, de minden eredménye rendben volt. Lehet, hogy a gyerek tényleg ennyire unatkozik, vagy aggódnom kéne?”
Anna

dr. Gyarmati AndreaHa egy tízéves gyerekről van szó, nem az unalom az első, ami eszembe jutna, pláne akkor, ha Péter otthon játszik, élénk, nem különösen fáradt. Persze már itt is kérdés, mi az a „különösen fáradt”, mert egy tízéves egészséges kisfiúnak nemhogy nem szabad különösen fáradtnak lenni, hanem épp az a jellemző, hogy nagyon is élénk, pörgős és érdeklődő.

Először is mikor fekszik, mikor kel ez a kisfiú? Ebben az életkorban a javasolt alvási idő körülbelül tíz óra, ám sokaknál csupán este van lehetőség kicsit együtt lenni, ha ugyan van, de ez szerintem szervezés kérdése is.

3–5 éves korban és a serdülés tájékán gyakran előfordul nagyfokú fáradékonyság. Ki kell zárni az összes organikus okot, vagyis a lehetséges betegségeket. Vérszegénység, idült mandulagyulladás, latens arcüreggyulladás, húgyúti fertőzés, reumatoid artritisz, gümőkor, sárgaság nélküli májgyulladás állhatnak a fáradtság hátterében. Abban az esetben, ha ezeket mind sikerült kizárni, mondható csak ki, hogy a gyors fejlődés következménye a fáradtság.

A gyors növekedés idején nemcsak fáradékonyság, hanem álmosság is jelentkezhet. Tehát beszéltünk a szervi okokról, azokat orvosi vizsgálat és azt követő kiegészítő vizsgálatok (labor, ultrahang, röntgen, vagy szükség eseten más, pl. CT-, MRI-vizsgálat) elvégzésével lehet kizárni.

Helyes a továbbiakban megnézni a gyerek napirendjét. Lehet, hogy valami úgy változott az iskolában, hogy az terheli meg a kisfiút. Lehet, túl sok új dolog van, de az is lehet, hogy a gyerek okosabb az átlagnál, hamarabb felfogja a dolgokat, és valóban unatkozik.

A nappali álmosságnak, mint már beszéltük, pszichogén oka is lehet. Testvéreket, barátokat nélkülöző gyerek is unatkozhat, szenvedhet kapcsolathiánytól. A sportolás sokat adhat, mind a barátságok, mind az időtöltés és az egészséges elfáradás terén. Lehet az is, hogy a gyerek valamiért a fáradtságba menekül.

A hirtelen fellépő fáradtság azt is jelezheti, hogy valamilyen fertőzés pl. megfázás, influenza, torokgyulladás kezdődik vagy alakult ki. Ahogy ez megszűnik, a gyerek fokozatosan visszanyeri erejét. Vannak azonban olyan fertőzések, amelyek után a gyerek heteken át levert maradhat. Ilyen a mononukleózis nevű vírusfertőzés, de érdemes lehet a cukorbetegség vagy vérszegénység irányában is vizsgálatokat végezni.

Kedves Anyuka, mindezek, és ez nem kevés, állhatnak Peti tünetének hátterében. Ne nyugodjon bele ebbe az iskolai alvásba! Kérjen segítséget orvostól, pszichológustól! Tartson önvizsgálatot: nem túl sok vagy kevés valami az életükben? És főleg és legelsősorban beszélgessen Péterrel! Sokat. És főleg és szintén nagyon elsősorban ne szidja meg azért, mert aluszékony. Nem direkt csinálja, valamit így jelez a szervezete, és önnek szülőként, nekünk orvosként az a dolgunk, hogy azt a valamit megtaláljuk, és orvosoljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top