Egészség

Gyerekek vitaminszükséglete – mennyi az elég?

Kérlek, segíts a vitaminok világában eligazodni! – írja egy kétgyermekes anyuka dr. Gyarmati Andreának. Jobb embert nem is kérdezhetett volna.

„Egy 8 és 14 éves gyermeknek milyen vitaminkészítményre van szüksége? Nem vagyok híve a mesterséges vitaminnak, de nem tudom, hogy a természetesnek mondott különböző immunerősítők mennyire hatásosak. Nagyon féltem gyermekeimet a betegségektől, ezért szeretnék immunerősítőt szedetni velük. Szerinted melyik lenne számukra az ideális? És egyáltalán, meg lehet előzni a degeneratív betegségeket?”

Dr. Gyarmati AndreaA vitaminok hasznos és feltétlenül szükséges anyagok, de némelyik túlzott fogyasztása bajt is okozhat. Legalább annyi útmutató és használatukra biztató könyv van, mint amennyi éppen a veszélyükre hívja fel a figyelmet. Az ember tényleg csak kapkodja a fejét, és nem tudja, kinek higgyen.

Vegyük például a C-vitamint, aminek Szent-Györgyi Albert hazájában érthető a népszerűsége. Az emberek marékszámra eszik, adják gyerekeiknek is, mert úgy vélik: megelőzi a betegségeket, legyőzi a fertőzéseket. Ez tévedés. Az igazság az, hogy a C-vitaminra betegségek idején nagyobb szükség van, mint egészséges állapotban, de nem gyógyít. Ha többet adunk a kelleténél, a fölösleg kiürül a vizelettel. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű C-vitamin gyomorpanaszokat okoz. Itt is láthatjuk, nem mindegy, mikor, mennyit, miért.
A felfedezések és az egyre bővülő ismeretek birtokában az egészségügyi szervek világszerte irányelveket dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogy a különböző tápanyagokból naponta mennyire van szüksége egy egészséges gyereknek, felnőttnek. Ezek az úgynevezett tápanyagszükséglet-értékek (RNI) megadják valamely tápanyagnak azt a napi átlagos mennyiségét, amely a népesség adott csoportjába tartozók legalább 97,5 százalékának szükségletét fedezi. Ez a Range Of Nutritional Index. Ez az RNI: vagyis hogy különböző tápanyagokból mennyire van átlagosan szükség, azt jelenti, általában és túlnyomó többségben elegendő kell legyen a lakosság túlnyomó többsége számára. Az egyéni szükséglet természetesen kisebb-nagyobb eltéréseket mutat.

Egyes tápanyagokból mások a férfiak és nők igényei, és természetesen, hogy kérdésednél maradjunk, egészen mások a különböző korú gyerekeknek szükséges adagok. Vitamin: a szervezet életéhez, növekedéséhez, a sejtek működéséhez elengedhetetlenül szükséges. A szervezetben kielégítő mértékben nem képződő anyagok, hiányuk speciális tüneteket okoz.
Nem arról van szó, hogy ne próbálnánk meg a hiányzó tápanyagokat valamivel pótolni. Mint Te is írod, rengetegfajta vitaminkészítményt találhat az ember a piacon. De még ezek sem oldják meg teljesen a problémát. A vitamintabletták is távol állnak a tápanyag természetes energiaforrásától. Kémiai úton állítják elő őket, erősen feldolgozott állapotban vannak, és kemény pirulákká préselve kerülnek forgalomba. Gyakorlatilag semmiféle elektromos töltést nem hordoznak magukban. Éppen ezért, amikor a szervezet megpróbál egy ilyen tablettát feldolgozni, nemcsak a kemény anyag lebontására kell energiát fordítania, de az is nehezére esik, hogy felszívjon egy olyan tápanyagot, amely a saját elektromos töltésénél jóval kisebb töltéssel rendelkezik. Ami azt illeti, a legtöbb táplálkozáskutató szerint az átlagos étrend-kiegészítők értékes anyagainak mindössze 3–15 százaléka tud felszívódni.

Nehéz tanácsot adni, hiszen tudnom kellene, 8 és 14 éves fiúk vagy lányok, kövérek vagy soványak, sportolnak-e, és még sok minden más egyebet is. Talán a legpontosabb, amit mondhatok, hogy mindenkinek megvan a maga speciális vitaminszükséglete. Növekedésben lévő gyerekeknek több vitaminra, kalciumra és vasra van szükségük. Olyan készítményt tanácsos választani, amit elég naponta egyszer adni. Olvasd el és értsd meg mindazt, ami a címkén szerepel, ha nem világos, kérdezd meg a gyógyszerészt vagy az orvosotokat. Ellenőrizd a címkén, nincs-e a készítményben mesterséges színezőanyag, ízesítő. Ne legyen benne se cukor, se szacharóz.
Nem mindenkinek azonos az anyagcseréje, és ezért jó, ha nem felejtjük el, nem azonos, nem egyforma a vitaminigényünk sem. A vitamin nem immunerősítő anyag, „csak” hozzásegíti a szervezetet az optimális működéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top