Egészség

Abortusztelefon – kihívták a rendőrséget a magzatelhajtás után

Ha valaki nem tud lelkileg helyrejönni, miután elvetette a magzatát, vagy megalázóan bántak vele, az mostanáig nem sok támogatásra számíthatott. Egy "forródrót" vajon segít ezen?

Ha direkt okoz fájdalmat az orvos abortusz alattEddig csak a neten panaszkodhattak azok a nők, akik traumaként élték meg magzatuk elvesztését, vagy esetleg nem kaptak megfelelő bánásmódot a beavatkozás során. Most viszont itt az „Abortuszvonal”, a Patent Egyesület telefonos tanácsadó szolgálata, amely április 18-tól normál díjas számon érhető el. Megbeszélni ezt a témát sokszor küzdelmes, mert két táborra osztja az embereket, és vitát szül. Viszont sokakat érint, tavaly több mint negyvenkétezer magyar nő esett át rajta, akik között kétgyerekes családanyák, felelőtlen tinik és felelős diáklányok is előfordulnak,

Megtagadhatják a fájdalomcsillapító használatát?

„A jogsegélyszolgálatukon, amit a nők elleni erőszak áldozatainak tartunk fenn, időről időre kapunk olyan hívásokat, amelyek arról szólnak, hogy az abortuszért folyamodó nőt nem teljesen etikusan, vagy akár kifejezetten jogellenesen kezelik – mondta el a Nők Lapja Cafénak Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa. – Hallottunk olyan eseteket, hogy az orvos kifejezetten megalázó dolgokat mond a nőnek, vagy megtagadja a fájdalomcsillapító használatát. Előfordult, hogy egy olyan nővel hallgattatták meg a magzat szívhangját, aki épp abortuszra jelentkezett.”

Az önkénteseket kiképezték lelki tanácsadásra, és arra is, hogy alapvető jogi információkat nyújtsanak. Ha olyan mértékű a sérelem, hogy az bűncselekménynek minősül, akkor tájékoztatják, hogyan tegyen jogi lépéseket, forduljon etikai bizottsághoz, vagy kérjen kártérítést – mondta el Kuszing Gábor, milyen segítségre számíthatnak a nők a vonal másik végéről.

Gyerekgyilkosozás

Ha direkt okoz fájdalmat az orvos abortusz alattAz egyik korábbi telefonáló például arról számolt be, hogy direkt fájdalmat okozott neki az orvos a vizsgálatnál, mert a kezével tágítgatta a méhszájat a megelőző vizsgálatnál. „Ez egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, terhes-e a nő” – jegyezte meg Kuszing Gábor. Hallottak olyan orvosról is, aki a páciens érzése szerint úgy végezte a műtétet, hogy fájdalmat okozzon neki azzal, hogy durván teszi be az eszközöket a hüvelyébe. Ez a Patent Egyesület munkatársa szerint jogsértő, így ilyen esetben etikai bizottsághoz vagy bírósághoz is lehet fordulni. Ha viszont a fájdalomcsillapítás megtagadásáról van szó, akkor meg kell vizsgálni például, nem volt-e orvosi oka ennek.

Más arról panaszkodott, hogy az orvos a műtőben vágta a fejéhez, hogy gyerekgyilkosnak tartja, elítéli és megveti őt. Megint más arról számolt be, hogy amikor abortuszra várt, kismamaosztályra tették, ahol újszülöttek voltak, és ez nagyon megviselte, mert egyébként akart gyereket, csak az adott életkörülmények között nem engedhette meg magának.

Egy nő azért hívta őket, mert interneten rendelt abortusztablettát, és az utána kialakult vérzés miatt orvoshoz fordult. A helyi klinikán azonban kihívták a rendőrséget, mivel a hivatalos eljárást megkerülni illegális. „Ez annak tükrében felháborító, hogy amikor viszont egy bántalmazott nőről van szó, már korántsem ilyen olajozottan értesítik a rendőrségnek a kórházakban” – mondja Kuszing Gábor.  

Nem foglalhatnak állást

Az Abortuszvonal mellett létrehozták az abortusz.info című szájtot is, ahol a terhességmegszakításról találhatunk információkat. A szerda délutánonként hívható 06-30-9825469-os telefonvonalon viszont kerülnek bármiféle állásfoglalást, nem biztatnak senkit sem a magzat megtartására, sem a terhesség megszakítására.

Részletek a Nők Lapja Café vonatkozó fórumának bejegyzéseiből:

Nem szűnő bűntudat:

„Nekem három hónapja volt abortuszom. Azt gondoltam, ha majd eltelik egy kis idő, talán kevésbé fog fájni, de sajnos épp ellenkezőleg, egyre többet gondolok rá. Nem igazán vádolom magam, a párom, akivel csak laza kapcsolatban voltunk, nagyon ellenezte, hogy megtartsuk, szörnyű dolgokat mondott nekem, amikor kiderült, hogy terhes vagyok, többek között azt, hogy gyűlölné a gyereket. (…) Fel kellene dolgoznom, ami történt és továbblépnem, de úgy érzem, ez addig nem sikerülhet, amíg nem születik babám.”

Megszidta az orvos:
„Kicsit rosszulesett, hogy az ultrahangos orvos leszidott (anélkül, hogy bármit is tudott volna a körülményekről), hogy felelőtlenül védekeznek a mai fiatalok stb. Én meg megkérdeztem, hogy azon kívül, hogy minden nap mindig ugyanabban az időben veszem be a tabit, mi egyebet tehetek még?!”

Megalázó védőnői tanácsadás:

„A védőnői »tanácsadás« abból állt, hogy a már egyébként is szörnyű érzéseimet és a padlón lévő önbecsülésemet még jobban a sárba tiporta, látható élvezettel. Elmondta – engem egy 10 éves gyerekként kezelve – a védekezési módszereket, majd második alkalommal adott egy csekket. Nem érdekelte, hogy az ember nem passzióból hoz ilyen döntést, sőt tudta – orvos igazolta –, hogy folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állok, férjemmel tényleg lelkiismeretesen védekezünk, mégis az eljárás és a hozzáállása gusztustalan és megalázó volt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top