Egészség

Minden pohár alkohollal nő a mellrák kockázata

Napi egy pohárka bor is növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Különösen azokra veszélyes az alkohol, akinek a családjában előfordult már a betegség.

Minden pohár alkohollal nő a mellrák kockázataHeti 3-6 pohárnyi alkohol már 15 százalékkal, napi két pohár pedig akár 51 százalékkal növelheti a mellrák esélyét, és nem számít, hogy a poharunkba bor, sör vagy esetleg likőr kerül – ez derült ki a nemrég nyilvánosságra hozott, amerikai tanulmányból. A szakemberek a kutatás során százezer nő adatait tanulmányozták 28 évre visszamenőleg – ezzel ez a valaha végzett legnagyobb felmérés, amely a mellrák és az alkohol közötti összefüggéseket vizsgálta.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a mellrákos megbetegedések 11 százaléka vezethető vissza az alkoholfogyasztásra. A megnövekedett kockázatot a szakemberek azzal magyarázzák, hogy az alkohol hatására a test fokozottabban termeli az ösztrogént, amely serkenti a daganatok kialakulását és növekedését.

Korábban bizonyították, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás segít a szívroham és a stroke megelőzésében, ezért sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az új eredmények ismeretében mivel ártunk magunknak jobban: ha néha megiszunk egy-egy pohárkával, vagy akkor, ha teljesen lemondunk az alkoholról. Ha a családunkban már fordult elő mellrákos megbetegedés, jobb, ha nem iszunk, ezzel is csökkentve a kockázatot, tanácsolják a szakemberek. Ha azonban nem örököltük a hajlamot, egy kis pohárka alkohollal csökkenthetjük a nők körében egyébként sokkal gyakrabban halált okozó szívroham kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top