Egészség

A negyvenes férfiak a gyerekeknél is jobban félnek a fogorvostól

Az injekció után elszökő beteg, a száját soha többé ki nem nyitó kisfiú és az asszisztens kezét szorongató páciens. Fogorvosokat kérdeztünk, kik félnek a legjobban tőlük.

Kik félnek a legjobban a fogorvostól?A negyvenes nők félnek a legjobban a fogorvostól, legalábbis a Sydney Egyetem friss kutatása szerint. A fogorvosfóbiások átlagosan 17 nappal a fájdalom megjelenése után mennek csak kezelésre, míg azok, akiknek nem okoz olyan őrült rettegést a fogorvosi szék, már 3 nappal később ott ülnek a váróban. Egy svéd kutatás pedig tippeket ad, hogyan győzzük le a félelmeinket fogorvosi kezelés közben, például imádkozzunk vagy játsszunk fejben valamilyen játékot. Hát, köszi a tippet, svéd kutatók, nem biztos, hogy ennyi elég lesz…

Fogkőlevétel altatásban

Vannak, akik fejben számolás vagy ima helyett azt a megoldást választják ami biztosítja, hogy ne cikázzon még egy kósza gondolat sem a fejükben fogorvosi kezelés alatt: inkább az altatást választják. „Van, aki annyira fél a fogorvosi  kezeléstől, hogy egy sima fogkőlevételhez is altatást kér” – mondja dr. Győrfi Adrienne kandidátus, a Fehérgyöngy Fogászat vezető szakorvosa. A doktornő rendelőjében tízből kilenc beteg kéri ezt. Bizony a legegyszerűbb módja a fogorvostól való félelem leküzdésének, ha észre sem vesszük, hogy épp tömik a fogunkat. „Azok jönnek hozzám, akiknek már volt valami elképesztően rossz élményük, vagy egyszerűen tudni sem akarják, mi történik velük” – mondja a doktornő a Nők Lapja Cafénak. A fogorvosnak legyen lelke – ez a legfontosabb Győrfi Adrienne szerint, mert szerinte valójában a fogorvosok tehetnek arról, hogy sokan rettegnek tőlük. „Speciális vékony tűvel, már a tűszúrás előtt egy jóízű zselével elérzéstelenítve be lehet adni úgy az injekciót, hogy ne fájjon – mondja a doktornő. – Az én praxisomban nagyjából ugyanannyi nő kér altatást, mint férfi. Annyi biztos, a fogorvosnál nem bátor senki.”

A nők bátrabbak

Mosolyog a kutatás eredményén dr. Baráth Gábor, az Imperial Dental  fogszakorvosa. „Még hogy a 40 év feletti nők félnek a legjobban?! Pont hogy ők a legbátrabbak, sokkal jobban bírják, mint a férfiak – mondja a fogorvos a Nők Lapja Cafénak. – Volt már olyan, hogy valaki annyira félt, hogy miután megkapta az érzéstelenítőt, úgy eltűnt a váróból, hogy többet sose láttuk. Egyszerűen kereket oldott” – meséli a fogorvos. A gyerekekkel a legnehezebb, mert ők nem rejtik véka alá a félelmeiket. A doktor praxisában előfordult már, hogy a kisgyerek egyszerűen nem volt hajlandó kinyitni a száját. „Kezelés közben gondolta meg magát, kifúrtam a fogát, aztán betömni már nem engedte, nem hisztizett, de többet nem nyitotta ki a száját.” Ilyenkor a szülők fűt-fát ígérnek a gyereknek a „bármit választhatsz a játékboltban”-tól a gyorséttermi kajáig. „Van, akinél beválik, van, akinél nem. Ha egy gyerek végképp nem hajlandó kinyitni a száját, azt szoktam javasolni, jöjjön a másik szülővel legközelebb, hátha jobban hallgat rá.” Baráth doktornak egyébként hat gyermeke van, és az első gyerekével neki is meggyűlt a baja. „Apaként és fogorvosként jól feladta a leckét a gyerek, amikor nem akarta kinyitni a száját, de a rábeszélés végül meggyőzte” – emlékszik vissza a fogszakorvos.

Szorítja az asszisztens kezét

„Biztos, hogy a 40 év feletti férfiak félnek a legjobban, még a gyerekeknél is jobban – magyarázza a Nők Lapja Cafénak dr. Bakos Anikó, a Dental Number One fogászati igazgatója. – Nálunk is van altatás, de többnyire lebeszéljük a betegeket, legalábbis a nőket meg lehet győzni. A férfiak makacsok, ha ők elhatározták, hogy altatásos kezelést akarnak, az istennek nem lehet eltántorítani őket.” Szinte mindenkinek az az első mondata, ha beül a székbe, hogy rettenetesen fél. A doktornő azt mondja, humorral próbálja oldani a feszültséget. „»Most találkozunk először, és máris fél tőlem?« Ilyen jellegű mondatokkal azért egy-egy halvány mosolyt lehet csalni a páciens arcára, egy kicsit megnyugszik – meséli nevetve a doktornő. – Remeg a kezük, izzad a homlokuk, van, aki az asszisztens kezét szorítja az injekció alatt, pedig már az sem fáj, mert előtte bekenjük eperízű vagy erdei gyümölcsös zselével – mesél a tapasztalatairól a doktornő. – Van olyan páciensem, akinek törölközőt kell a kezébe adni, hogy a kezelés alatt szorongathasson valamit.” A gyerekekkel úgy látszik, minden rendelőben nehéz. Bakos doktornő módszere a megnyugtatásukra a liftezés. „Ha már semmi sem működik, akkor szoktunk egyet a házban liftezni, az mindig bejön.” 

Álmaink fogorvosa

Talán a legjobb módszer a fogorvostól való félelem leküzdésére, ha megkeressük álmaink fogorvosát, akinek arany keze van, úgy siklik a tűje a szánkban, mint kés a vajban, vicces, kedves, jó illatú, és ha  még beszélgetni is tudnánk vele kezelés közben, mint a fodrászunkkal, egész megnyugtató lenne fogorvoshoz járni…

Nektek milyen módszeretek van a félelem leküzdésére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top