Egészség

Kezdjen egy négyéves gyerek sportolni?

Egy négy és fél éves kislány szülei nem tudnak megegyezni. Az apa szerint ideje, hogy elkezdjen sportolni, az anya szerint ez még korai. Ha valaki, akkor dr. Gyarmati Andrea tudja a jó választ.

Muszáj naponta fürdenie egy gyereknek?„Kislányom négy és fél éves. A férjem szerint ideje lenne, hogy elkezdjen sportolni. Nem tudom, én még korainak érezném… Doktornő, Ön szerint mikor érdemes elkezdeni a gyerekkel sportot?”

A testedzés terén manapság két szélsőséges, mondhatni egészségtelen szülői és gyermeki magatartásformával találkozhatunk. Az egyik a túlzott óvás a szülők részéről, aminek eredményeként a fiatalok elkényelmesednek, aktivitás- és mozgásszegény életet élnek (sokban hozzájárul ehhez a kitágult nagyvilág, az internet és a számítógép adta lehetőségek, amelyek a sok előny mellett gúzsba kötik az ifjúság jelentős részét). A másik véglet az, amikor a szülők vágyaik, álmaik netovábbját, gyermekeik érvényesülését a versenyszerű, keveseknek osztályrészül jutó kiemelkedő sportsikerekben látják. Ennek érdekében túlzóan, nem ritkán még az egészségre károsítóan is szorgalmazzák gyerekük edzését, versenyzését. Elvonják a gyereket más érdeklődési területtől, és egyoldalúvá teszik az életét. Ha pedig a sikerek elmaradnak, mindannyian csalódnak.
Hogy mégis mikor kezdjük el a sportot? Szerintem 0 napos korban, vagy szerencsés esetben már édesanyánk hasában. Tudom, ez túlzás, és talán csak a magam tapasztalata és mindenkori sporttal kapcsolatos öröme mondatja ezt velem.

Indul a 33 kívánság akció
Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

Az egészséges mértékű sport nem cél, hanem eszköz a fizikai és szellemi terhelések jobb elviselésére, a teljesebb értékű egészség elérésére. Társasági tevékenység, ami megóv a káros szenvedélyektől. A rendszeres edzéstől fejlődik a megfigyelőképesség, a szókincs, a mozgáskoordináció. Nő a gyerek önállósága, magába vetett hite, önbizalma. Életem első szakaszát természetesen a tanulás mellett az élsport töltötte ki. Soha vissza nem térő boldog időszak ez, aminek muníciója mind a mai napig kitart.
Van két olyan sport, ami minden sportok alapja: a futás és az úszás. Az utóbbi megtanulásához a gyereknek tudatosan képesnek kell lenni arra, hogy a víz felett tudja tartani fejét. Erre egy kisgyerek kétéves korában válik képessé. Vizsgálatokkal kimutatták, aki korán megtanul úszni, az könnyebben tud kapcsolatot teremteni, ellenállóbb lesz a szervezete, reakciói gyorsabbak, mozgása harmonikusabb, mint úszni nem tudó kortársaié.

Ha olyan szerencsés a kislány, hogy eljut a csúcsra, rengeteg élményben lehet része. De ez csak keveseknek adatik meg. A mozgás, a sport azonban egy életre szóló szerelem marad.
Nézzenek körbe: mi az, ami elérhető az önök számára. Tanuljon meg a kislány úszni mindenképpen, de kínálják meg más lehetőséggel is. Kiderülhet, mihez van leginkább kedve, mire jók vagy jobbak a képességei. A gyerek (és a felnőtt számára is) a sport részben élvezetes élmény, részben azonban alkalom arra, hogy elsajátítson olyan készségeket, amiket egy életen át használhat.

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top