Egészség

Nyakon kihulló ebéddel sokkolnak

"Ne hajolj le, ha nem akarod elhagyni, amit ettél", mondja az egyik gégerákból gyógyult férfi a milliárdokból készült dohányzásellenes kampányban.

Több ezer ember életét mentik meg a remények szerint azok a különösen brutális dohányzásellenes videók, amiket az amerikai egészségügyi minisztérium egyik alszervezete készített egy 11 milliárd forintos kampány részeként.

A legmegrázóbb videó főszereplője Terry, aki valamikor kifejezetten szép nő volt, de gégerákja lett. Ő a reggeli készülődéshez ad tippeket a hozzá hasonló volt dohányosok számára. A sor úgy kezdődik, hogy elsőnek a műfogsorod tedd be, aztán vedd fel a parókád, majd jön a szelep felhelyezése a nyakon tátongó lyukra, amit egy kendővel takarhatsz el…

A gégerákosok másik videója is hasonlóan dermesztő, ebben többen adnak tippeket ahhoz, hogyan élj túl egy napot sztómával, azaz egy nyílással a nyakadon, mintha csak vezetési tanácsokat osztanának könnyedén. Megtudjuk, hogy nem szabad arccal a zuhanyrózsa felé fordulni a zuhany alatt, a nyakadban lévő csövet evés előtt ki kell szívni, és nem szabad lehajolni, ha nem akarod, hogy kiessen, amit az előbb ettél.

Suzy nem gégerákos, neki egy agyvérzés változtatta meg örökre az életét. Azóta csak segítséggel tud enni, felöltözni, fürödni, és vécére is vagy az ápolója, vagy a fia támogatja ki.

A kizárólag dohányzókat fenyegető Bürger-kór miatt amputált lábakkal és ujjakkal élőket inkább ugorjuk is át, és nézzük meg azt az anyukát, akinek a kisfiát súlyos asztmarohamok gyötrik a passzív dohányzás miatt. Ő azt javasolja, ne szégyenlősködjünk, amikor rászólnánk valakire, hogy ne dohányozzon a gyerekünk közelében.

Ha valaki eddig kibírta, akkor íme, néhány pozitív példa a végére. Ebben a kisfilmben olyanok adnak tanácsokat, akiknek sikerült leszokniuk. Egy anyuka úgy szánta rá magát, hogy a gyerekeire gondolt, és meg akarta érni, hogy felnőjenek. Kiírta a Facebookra, hogy le fog szokni, és ettől jobban kitartott, mert nem akart „leégni” a barátai előtt. Egy másik nő egy ideig határozottan kerülte az alkoholt, mert akkor nagyobb a kísértés, egy férfi pedig sportra cserélte a cigit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top